Мінкультури представило телеканал для окупованих територій — він називається «Дом»

Міністерство культури презентували новий телеканал, який мовитиме на окуповані території, його назва — «Дом»

Участь у презентації взяли в.о. гендиректора телеканалу UATV Юлія Островська, перший заступник міністра культури Анатолій Максимчук, заступник голови комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, а також заступники глави Офісу президента Юрій Костюк та Кирило Тимошенко.

Новий телеканали мовить з 1 березня у тестовому режимі.

«54% на окупованих територіях не мають доступу до українських телеканалів, а 43% — до українських сайтів», — заявила Островська.

За її словами, одна з цілей каналу — «деокупація свідомості» українських громадян.

«Ми провели перемовини з усіма великими гравцями на телеринку і домовилися, що на цьому каналі буде йти найпреміальніший контент — зокрема, серіали, спортивні трансляції тощо», — розповів Тимошенко.

Він додав, що найближчим часом на каналі «Дом» планують запустити власні новини та ток-шоу. Протягом двох років він має повністю вийти на власне виробництво, запевняє заступник глави ОП.

«Через те, що канал транслює контент інших медіагруп, він транслюється лише в цифровому телебаченні. На супутнику й у кабелі буде тільки тоді, коли буде власне виробництво», — уточнив він.

Островська заявила, що контент отримають від медіагруп «1+1 media», «StarLight Media», «Inter Media Group», «Медіа Група Україна». Це все розважальний контент.

Окремо вона зазначила, що приблизно 15% контенту буде від студії «Квартал 95». Потураєв наголосив, що його залучали на напряму у студії, а він йшов у пакеті з групою «1+1 media».

Також депутат зазначив, що телеканал буде транслюватися лише на окуповані території, тобто на вільній частині країни дивитися його не вдасться.

ЗА словами Потураєва, рекламувати канал планують на пунктах пропуску з окупованими територіями: «Буде «роздатка» на пунктах перетину, на лінії розмежування — вона недорога, але ефективна».

Островська розповіла, що зараз на лінії зіткнення вже є 3 корпункти каналу «Дом», але мережу планують розширювати.

Потураєв пояснив, що цей канал створили на базі іномовлення UATV, а не на базі каналів «UA:Донбас» і «UA:Крим», бо в іншому випадку його б не можна було наповнювати контентом провідних медіагруп.

Щодо мови каналу «Дом» Тимошенко заявив: «У нас не стоїть питання, якою мовою буде мовити канал. Ведучі й гості будуть спілкуватися як російською, так і українською».

Костюк додав, що новини виходитимуть і російською, і українською., вони будуть як загальнонаціональні, так і регіональні.

Також він підтвердив, що журналістів каналу консультують працівники телеканалу «112 Україна», який належить соратнику Віктора Медведчука Тарасу Козаку.

«Так, там (на каналі «Дом» — ред.) є люди з ICTV, «112-го», «Прямого» та інших телевізійних груп. І я не розумію, чому ми як професіонали кажемо, що якщо людина працювала на «112-му» каналі, то вона не може бути професіоналом на іншому телеканалі?», — сказав Тимошенко.

Заступник глави ОП здивований увагою до цієї теми: «Я не розумію, чому вас так турбують ведучі «112-го каналу» чи NewsOne, бо на цьому каналі і так уже працюють радниками люди з телеканалу «Прямий». Невже нам потрібно тому ставити питання, що вони будуть висловлювати позицію минулого президента Порошенка Петра Олексійовича?».

Народний депутат Микита Потураєв запевнив, що редакційна політика каналу «Дом» не повторюватиме тези російської пропаганди.

«Ніхто на цьому каналі не говоритиме про «повстанців», «громадянську війну» і не називатиме російські танки «розовыми единорогами», які приїхали з любов’ю, from Russia with love», — сказав він.

Максимчук розповів, що на 2020 рік бюджет каналу разом з агентством «Укрінформ» складає 257 мільйонів гривень. За його словами, «Дом» розраховує на співпрацю із Суспільним, а також веде переговори з міжнародними партнерами та донорами.

За словами Максимчука, конкурс на посаду гендиректора каналу завершиться 12 березня, документи приймають до 4 березня. після цього «буде заслуховування кандидатів і призначення за процедурою».

Реклама

Залишити коментар