Рішення Кабміну обмежити пільги ветеранам неконституційне – КСУ

Суд зазначив, що держава не може односторонньо відмовитися від зобов’язань із соцзахисту осіб, які вже виконали свій обов’язок перед державою.

Конституційний Суд визнав неконституційними обмеження пільг ветеранам, які їх затвердив Кабінет Міністрів. Про це йдеться в рішенні суду.

Суд визнав неконституційним 26 пункт у частині, за якою Кабмін встановлює порядки і розмір норм та положень статей 12, 13, 14, 15 і 16 Закону “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, виходячи з кількості грошей у державному та місцевому бюджетах і бюджетів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Цими положеннями передбачено пільги учасникам бойових дій та особам, які до них прирівняні, особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам війни, особам, на яких поширюється дія закону, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

Суд зазначив, що держава не може в односторонньому порядку відмовитися від зобов’язань із соціального захисту осіб, які вже виконали свій обов’язок перед державою із захисту її суверенітету і територіальної цілісності.

Водночас невиконання державою соціальних зобов’язань щодо ветеранів війни, осіб, на яких поширюється дія закону № 3551, підриває довіру до держави.

“Обмеження або скасування пільг для ветеранів війни, осіб, на яких поширюється дія закону № 3551, без рівноцінної їх заміни або компенсації є порушенням зобов’язань держави з приводу соціального захисту осіб, які захищали батьківщину, і членів їхніх сімей. У разі зміни правового регулювання набуті зазначеними особами пільги чи інші гарантії соціального захисту повинні бути збережені із забезпеченням можливості їх реалізації”, – наголошено в рішенні КС.

Висновок суду – кодексом не можна вносити зміни до інших законів України, зупиняти їх дію чи скасовувати їх, а також установлювати інше (додаткове) законодавче регулювання відносин, відмінне від того, яке є предметом спеціального регулювання іншими законами.

Конституційний Суд вважає, що встановлення пунктом 26 розділу VI “Прикінцеві та перехідні положення” кодексу іншого, ніж у статтях 12, 13, 14, 15 і 16 закону № 3551, законодавчого регулювання відносин у сфері надання пільг ветеранам війни спричиняє юридичну невизначеність під час застосування зазначених норм кодексу і закону, не відповідає Конституції.

Реклама

Залишити коментар