Зеленський підписав указ про День спротиву окупації Криму та Севастополя

На сайті Президента України оприлюднено Указ глави держави №58/2020 “Про День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя”.

Президент Володимир Зеленський підписав документ 26 лютого.

“З метою вшанування мужності і героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території — в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, у відстоюванні територіальної цілісності України, з нагоди відзначення річниці від проведення 26 лютого 2014 року в місті Сімферополі мітингу на підтримку територіальної цілісності України за участю кримських татар, українців та представників інших національностей постановляю: установити в Україні День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, який відзначати щороку 26 лютого”, – йдеться в указі.

Кабінету міністрів України доручено забезпечувати розроблення за участю представників державних органів, органів місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства і затвердження планів заходів до Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Зазначається, що цей документ набирає чинності з дня його опублікування.

В Україні 26 лютого відзначають День кримського спротиву російській окупації. У цей день у 2014 році перед будівлею Верховної Ради Криму відбувся мітинг на підтримку територіальної цілісності України. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти, у тому числі з партії “Русское единство”. Між сторонами відбулися сутички, в яких двоє людей загинули й кілька десятків зазнали поранень.

Після окупації півострова Слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу (так звана справа 26 лютого) і влаштував політичне судилище над рядом кримськотатарських активістів.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова.

Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Реклама

Залишити коментар