Вчені NASA планують поекспериментувати з чорнобильським грибком на МКС

Вчені Американського аерокосмічного агентства (NASA) планують поставити експеримент на борту Міжнародної космічної станції з чорнобильським грибком, який здатний поглинати радіацію.

Про це повідомляє «Урядовий кур’єр».

Так, стіни покинутого енергоблоку Чорнобильської АЕС з часом покрилися чорною пліснявою. Вперше вона була описана через 5 років після аварії — у 1991 році, а потім вчені виявили, що грибкові організми здатні поглинати радіацію.

Дослідження міжнародної групи вчених показало, що три грибки, які містять пігмент меланін — Cladosporium sphaerospermum, Wangiella dermatitidis і Cryptococcus neoformans — збільшували біомасу і накопичували ацетат швидше в середовищі, де рівень радіації був у 500 разів вищим за норму. Це означає, що грибки перетворювали енергію гамма-випромінювання в хімічну енергію так, як рослини за допомогою фотосинтезу перетворюють вуглекислий газ у кисень і глюкозу.

Фахівці NASA, які долучились до вивчення властивостей грибків, вважають, що цей механізм можна використовувати для створення засобів захисту від радіації, зокрема, сонячної або на атомних електростанціях, а також для накопичення енергії, що може стати біологічною альтернативою сонячним батареям.

Реклама

Залишити коментар