Заборона на «народжувальний туризм» у США набуде чинності з 24 січня

Адміністрація президента США Дональда Трампа підтвердила наміри обмежити в’їзд для вагітних жінок, аби запобігти так званому народжувальному туризму — коли жінка народжує на території США, аби її дитина отримала американське громадянство.

Про це йдеться в заяві прессекретарки Білого дому Стефані Грішем.

«Із 24 січня 2020 року Державний департамент більше не видаватиме тимчасові візи для іноземців, що прагнуть в’їхати на територію Сполучених Штатів із метою «народжувального туризму»… Ця зміна правил необхідна для того, щоб забезпечити громадську безпеку, національну безпеку та недоторканність нашої імміграційної системи», — йдеться в заяві.

За словами Грішем, індустрія народжувального туризму завдає збитків системі охорони здоров’я США і сприяє кримінальній діяльності.

«Потрібно захистити недоторканність американського громадянства», — додала прессекретарка.

За конституцією США, будь-яка дитина, народжена на території країни, має право на американське громадянство. Це призвело до виникнення цілого напрямку в туристичній індустрії — «народжувальний туризм» (англійською «birth tourism»).

Інформації про те, скільки жінок користуються такими послугами, немає. За даними Центру імміграційних досліджень, у 2012 році 36 тисяч жінок народили в США і потому покинули територію країни.

Наразі практика «народжувального туризму» в США не заборонена — понад те, деякі жінки під час оформлення візи вказують саме народження дитини як мету поїздки. Утім, після приходу до влади Дональда Трампа його адміністрація вирішила поступово обмежити міграцію до країни.

Реклама

Залишити коментар