Рада схвалила закон про середню освіту, врахувавши вимогу Угорщини

Верховна Рада ухвалила в остаточному другом читанні законопроєкт “Про повну загальну середню освіту”, який виводить приватні школи з під дії статті 7 мовного закону – це було однією з вимог Угорщини у конфлікті з Україною.

За законопроєкт у четвер, 16 січня, проголосували 327 народних депутатів.

Як пояснили у Міносвіти, закон передбачає три моделі вивчення української мови у школах. Відповідна стаття документа була написана за результатами численних консультацій з представниками національних меншин та за результатами рекомендацій Венеціанської комісії.

Окрема модель сформована для учнів шкіл з навчанням мовою національних меншин, мови яких належать до мов ЄС.

У початковій школі вони навчатимуться материнською мовою, поряд з вивченням державної. У 5 класі не менше 20% річного обсягу навчального часу має викладатись українською з поступовим збільшенням обсягу, щоб у 9 класі досягти позначки у не менше 40% предметів, які вивчаються державною мовою. Зі старшої школи не менше 60% річного обсягу навчального часу в цих закладах має читатися державною мовою.

Водночас приватні заклади освіти, які забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти за кошти фізичних та/або юридичних осіб, мають право вільного вибору мови освітнього процесу та зобов’язані забезпечити оволодіння їх учнями державною мовою відповідно до державних стандартів.

Реклама

Залишити коментар