Набув чинності закон про скасування недоторканності народних депутатів

З 1 січня 2020 року набуває чинності один з перших законів, прийнятих новообраною Радою дев’ятого скликання — про зняття депутатської недоторканності.

Закон був ухвалений депутатами та підписаний президентом у вересні 2019 року.

Він вніс зміни до статті 80 Конституції України. Відтепер у ній немає положення, яке гарантувало б народним обранцям депутатську недоторканність. Для затримання, арешту депутата чи притягнення його до кримінальної відповідальності з 1 січня не потрібен буде спеціальний дозвіл (постанова) Верховної Ради, як це було досі.

Водночас депутати не нестимуть юридичної відповідальності за свої висловлювання у парламенті або за результати голосування. Виняток становитиме відповідальність за образу або наклеп.

У грудні 2019 року Рада також схвалила зміни до законодавства України, які регулюють дію закону про скасування депутатської недоторканності.

Відповідно до них заборонено доручати здійснення досудового розслідування кримінального правопорушення, вчиненого народним депутатом, іншим органам досудового розслідування, окрім НАБУ та центрального апарату ДБР відповідно до їх підслідності.

Відомості про кримінальне правопорушення депутата має вносити до ЄРДР генпрокурор або особа, яка виконує обов’язки генпрокурора.

Усі дії щодо депутата в рамках кримінальної справи мають бути погоджені з генеральним прокурором.

Також новий закон передбачає, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за вчинене «при здійсненні депутатських повноважень», за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Реклама

Залишити коментар