Албанія очолила ОБСЄ: новий голова пообіцяв не забувати про Україну

Головування в Організації з безпеки та співробітництва в Європі з 1 січня 2020 року перебирає на себе Албанія. Новий очільник Еді Рама запевнив, що безпека в Україні буде в центрі його уваги.

Про це, обіймаючи посаду голови ОБСЄ, повідомив прем’єр-міністр та міністр з питань Європи та закордонних справ Еді Рама, йдеться на сайті організації.

«Вступ на посаду голови ОБСЄ — це справді історичний момент для Албанії: з країни, яка перебуває під жорстоким комуністичним режимом, який протистоїть духу Гельсінкі, нам надали можливість очолити цю організацію. Головування в ОБСЄ знаменує нашу істотну трансформацію», — сказав він.

Він уточнив, що головування Албанії в ОБСЄ буде керуватися трьома цілями: добросовісною реалізацією комплексу політичних зобов’язань, змінами на місцях (у запобіганні ескалації конфлікту, моніторингу виборів та підтримці реформ) і продовженні зміцнення діалогу, «натхненного 30-річчям Паризької хартії».

Крім того, Еді Рама уточнив, що під час свого головування не забуватиме про Україну.

«Криза в Україні й навколо неї залишається найбільш нагальною загрозою безпеки в Європі. Зусилля з їх врегулювання будуть у центрі уваги албанського головування, оскільки неприпустимо, щоб затяжні конфлікти у нашому регіоні як і раніше забирали життя», — зазначив новий очільник ОБСЄ.

Реклама

Залишити коментар