Україна та Словаччина домовились про міжоператорську технічну угоду щодо транзиту газу

Газотранспортна система України та словацька ГТС Eustream домовились про міжоператорську технічну угоду щодо транзиту газу.

Про це повідомив віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович.

«Я вітаю interconnection agreement, укладену між Україною і Словаччиною і рішуче підтримувану Єврокомісією. Всі частини для транзиту газу українським маршрутом зараз на місці. Чудова новина для енергетичної безпеки Європи», — зазначив політик.

Словаччина — основний напрямок, куди прямує російський газ, що проходить транзитом через Україну

Нагадаємо, Україна та Росія підписали угоди, необхідні для продовження транзиту російського газу до Європи через Україну з 1 січня 2020 року.

Загалом українська та російська делегації підписали наступні угоди:

  • міжоператорську угоду, яка визначає технічні питання взаємодії операторів газотранспортних систем України та Росії,
  • договір про організацію транзиту, який Газпром уклав з Нафтогазом (хоча повинен був укласти з Оператором ГТС України, однак саме Нафтогаз вирішили зробити посередником) — угода, у якій власне і йдеться про умови транзиту російського газу через Україну, терміни, обсяги тощо.
  • Третій документ — угода про відкликання позивних вимог Нафтогазу до Газпрому на 12,2 мільярда доларів до Стокгольмського арбітражу.

Крім цього, в межах домовленостей про транзит Україна пробачила Газпрому штраф на близько 7,4 мільярда доларів у антимонопольній справі. У свою чергу Газпром сплатив Нафтогазу 2,9 мільярда доларів боргу за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Реклама

Залишити коментар