Резолюція ООН щодо боротьби з кіберзлочинністю викликала занепокоєння у низці країн, включно з США та Україною

Ухвалення Генеральною Асамблеєю ООН резолюції щодо боротьби з кіберзлочинністю викликало занепокоєння з боку низки країн. На думку критиків ініціативи, вона може становити загрозу свободі висловлювань в інтернеті.

Як повідомляє DW, серед країн, які проголосували проти резолюції, — Сполучені Штати Америки, Німеччина, Канада, Франція, Великобританія та Україна.

Документ ухвалили 28 грудня: «за» проголосували представники 79 країн, 60 висловилися «проти», ще 33 країни під час голосування утрималися.

Авторами документу виступили 47 країн, серед яких Росія, Білорусь, Казахстан, Азербайджан, Таджикистан, Вірменія та Китай.

Він передбачає створення міжнародного комітету для розробки міжнародної конвенції щодо протидії використання інформаційно-комунікаційних технологій у злочинних цілях. Цей комітет має провести організаційну сесію у серпні 2020 року у Нью-Йорку для узгодження плану своєю роботи.

Критики вважають, що ініціатива може призвести до встановлення цензури в інтернеті. У представництві США при ООН заявили, що ухвалена резолюція може «підірвати міжнародну співпрацю з метою боротьби проти кіберзлочинності у часи, коли є необхідним зміцнення координації».

У міжнародній правозахисній організації Human Rights Watch вказали на те, що авторами резолюції виступили країни, уряди яких вдаються до репресивних методів боротьби проти інакомислення.

«Якщо план — створити конвенцію, яка надасть країнам легальне прикриття для відключення інтернету та цензури, і при цьому створюватиме можливість для криміналізації свободи слова, то це є поганою ідеєю», — зауважив директор відділу Human Rights Watch з проблематики ООН Луїс Шарбонно.

Реклама

Залишити коментар