МЗС ініціює дозвіл дипломатам ввозити вживані авто в Україну без сплати мита

Міністерство ініціює внесення відповідних змін до Митного кодексу

Міністерство закордонних справ ініціює внесення змін до Митного кодексу, щоб дозволити працівникам закордонних установ, які повертаються після багаторічної роботи в Україні, ввозити вживані автомобілі без сплати мита. Про це йдеться в інтерв’ю держсекретаря МЗС Андрія Зайця виданню “Апостроф”.

За словами держсекретаря, недоотримання доходів держбюджету від сплати мита в рази менше витрат на утримання службового автопарку за кордоном.

“Ми ініціювали зміни до Митного кодексу, щоб дозволити працівникам закордонних установ, які повертаються після багаторічної роботи в Україну, ввозити вживані автомобілі без сплати мита… Ми вивчили міжнародний досвід і встановили, що така система використовується у багатьох країнах: Бельгії, Канаді, Литві , Польщі та інших – список дуже-дуже довгий. Чому потрібні ці пільги? Тому що в дійсності недоотримання доходів держбюджету від сплати мита в рази менше витрат на утримання службового автопарку за кордоном”, – розповів Заєць.

Він зазначив також, що оптимізуючи витрати на утримання дипломатичних установ, МЗС щорічно скорочує кількість службового автотранспорту.

“У 2014 році у всіх зарубіжних установах було 739 службових автомобілів, у 2019 році – лише 435. Це приблизно мінус 40%. Утримання службового автопарку – придбання, страхування, ремонт, можуть собі дозволити тільки дуже багаті держави. Ми хочемо, щоб в посольстві були один-три службові автомобілі… А всі працівники посольства повинні мати можливість придбати на місці або привезти з України свій автомобіль і ним користуватися. А після завершення відрядження, куплений, умовно в Аргентині, автомобіль, завезти в Україну на пільгових умовах”, – сказав дипломат.

Держсекретар міністерства підкреслив, що в документі визначили кілька запобіжників, які повинні нівелювати будь-який ризик зловживань цим механізмом: можуть ввозитися тільки легкові автомобілі; авто має бути придбано мінімум за 1,5 року до повернення в Україну; вартість цього автомобіля не повинна перевищувати 30% зароблених за кордоном коштів.

“Сподіваюся, що в 2020 році рішення буде прийнято”, – додав Заєць.

 

Реклама

Залишити коментар