Конституційний Суд дозволив Раді скоротити кількість депутатів

Також КС визнав конституційною вимогу до кандидатів у нардепи володіти державною мовою

Конституційний Суд України визнав конституційним законопроєкт про зменшення конституційного складу Верховної Ради України і закріплення пропорційної виборчої системи. Про це йдеться на сайті КСУ.

Відповідно голосування за кандидатів у народні депутати зможуть проводити за партійними списками, а їх кількість у парламенті зможуть зменшити із 450 до 300.

Також Суд визнав конституційним вилучення із тексту статті 76 положення про обрання народних депутатів “на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування” та встановлення для кандидатів у нардепи вимог у постійному проживанні в Україні за останні п’ять років і володінні державною мовою.

Проте Конституційний Суд України зробив низку застережень, які Верховній Раді треба врахувати при подальшій роботі. За інформацією “Української правди”, відповідно до норм законопроєкту, зміни необхідно внести також до низки інших статей, де йдеться про чисельність депутатів.

Нагадаємо, 3 вересня, Верховна Рада спрямувала до КСУ 5 законопроєктів зі змінами до Конституції. Серед них зменшення кількості народних депутатів у парламенті, позбавлення їх повноважень за кнопкодавство і прогули та законопроєкт щодо законодавчої ініціативи народу.

Реклама

Залишити коментар