“Нечітка каліграфія”: Чернівецька ОДА відмовилась реєструвати громаду ПЦУ

Члени релігійної громади ПЦУ храму Вознесіння Господнього у селі Рингач (Чернівецька область) підозрюють, що чиновники Чернівецької ОДА стали на бік Російської Церкви в Україні (УПЦ МП) у конфлікті навколо храму.

ак, громада подала заяву щодо перереєстрації ще 10 березня 2019 року. За законом, чиновники мають надати відповідь протягом одного місяця, у деяких випадках – трьох місяців.

“А вже минуло 9 місяців і ми не можемо добитися відповіді. Мабуть для наших царків закони не писані”, – наголошують члени громади у зверненні у Facebook.

10 березня відбулися збори про перехід релігної громади с.Рингач з РПЦ в Україні (УПЦ МП) до юрисдикції ПЦУ. У зборах взяли участь 70 парафіян, які одноголосно висловились за перехід до ПЦУ. На зборах були присутні представники влади, поліція, журналісти, які проводили відеознімання. Але вибір громади для влади не важливий, нарікають віряни.

“На наші звернення ми так і не отримали жодної відповіді. Це непосильно здоровому глузду, українські чиновники, порушуючи закон, відстоють Церкву, яка має центр в країні-агресорі (РФ) і це все відбувається на шостому році війни. Отець Серафим (РПЦвУ) оприлюдніє документи, які надала ОДА. А нам ОДА говорить, що ніякої відповіді немає. Хтось займається обманом? Просимо ОДА надати відповідь найближчим часом”, – обурюються віряни ПЦУ.

На оприлюдненому московським священиком відео дійсно показано документ-відповідь управління культури Чернівецької ОДА, датований ще 15 серпня.

У тексті йдеться про відмову в реєстрації нового статуту громади на основі того, що через “нечітку каліграфію не змогли з’ясувати прізвища окремих осіб, присутніх на зборах”.

Натомість, йдеться у документі, до ОДА надішли заяви від вірян Російської Церкви в Україні про відкликання підписів під протоколом за перехід до ПЦУ, мовляв, їх примусили підписатися “обманним шляхом”.

Відкритим залишається запитання: якщо чиновники не могли розібрати прізвища у списку за ПЦУ, як тоді вони могли зрозуміти, що люди, які відкликали заяви, – ті самі особи, вказані у протоколі?

Примітно також, що заяви представників РПЦвУ про відкликання підписів написані на однакових бланках – “як під копірку” (на фото вище). Безперечно, функціонери РПЦвУ мають гарні організаційні таланти.

5 грудня новопризначений голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук закликав представників Церков до єднання.

Раніше Осачук заявив, що намагатиметься забезпечити право жителів Чернівецької області на свободу віросповідання. Ці слова Інформаційна служба РПЦвУ подала як безапеляційну підтримку їхньої позиції.

Побоювання щодо того, що Осачук на новій посаді може зайнятися захистом інтересів Російської Церкви в Україні, дійсно мають місце. Відомо, що на посаду голови Чернівцької ОДА його представляв відомий лобіст інтересів РПЦвУ в Офісі президента – Сергій Трофімов.

Перший заступник глави ОП зізнався у тому, що ходить до храму РПЦвУ, а також заявив, що особисто розбереться із “незаконною перереєстрацією” храмів РПЦвУ на Буковині.

Реклама

Залишити коментар