Профільний комітет Палати представників США схвалив статті імпічменту Трампа

Комітет із питань судочинства Палати представників США (нижньої палати американського парламенту) схвалив статті імпічменту президента Дональда Трампа. Тепер їх винесуть на голосування всієї нижньої палати.

Про це передає CNBC.

За підтримку сформульованих звинувачень висловилися 23 члени профільного комітету, проти — 17.

Тепер за них має проголосувати Палата представників. Очікується, що це відбудеться вже наступного тижня.

Після цього слухання в справі імпічменту Трампа перейдуть до Сенату (верхньої палати парламенту), який контролює Республіканська партія. Там оголошення імпічменту президенту США має підтримати більшість у дві третини.

Нагадаємо, йдеться про два офіційні звинувачення в скоєнні «особливо тяжких злочинів і проступків» — це одна з трьох (окрім державної зради й підкупу) підстав для оголошення імпічменту президенту США, визначених Конституцією країни. Їх глава Комітету з питань судочинства Джерольд Надлер оголосив 10 грудня.

Перше звинувачення стосується зловживання владою задля політичної вигоди. Зокрема, Трампа звинувачують у намаганні втрутитися у вибори президента США 2020 року, змушуючи владу України відкрити політично вмотивоване розслідування проти одного з імовірних опонентів Трампа — ексвіце-президента Джозефа Байдена від Демократичної партії.

Друге звинувачення стосується перешкоджання роботі Конгресу, а саме розслідуванням ним незаконних дій Трампа. Раніше повідомлялося, що це звинувачення пов’язане з недопуском працівників Білого дому до слухань у справі імпічменту, ненаданням адміністрацією Трампа документів конгресменам, а також залякуванням окремих свідків, які виступали перед Конгресом.

Напередодні Комітет із питань судочинства оприлюднив звіт, де роз’яснив юридичні аспекти процедури імпічменту.

«Президент Трамп зловживав своєю владою, зрадив нашу національну безпеку й порушив наш виборчий процес для своєї особистої вигоди, — заявив тоді глава Комітету з питань судочинства демократ Джерольд Надлер. — Конституція визначає тільки один засіб виправлення такого злочину — імпічмент».

У США триває скандал щодо ймовірного тиску Трампа на Зеленського.

На початку вересня 2019-го інформатор з Білого дому подав скаргу до Конгресу, у якій йшлося, що Трамп під час розмови з президентом України Володимиром Зеленським у липні 2019-го нібито вимагав розслідування у справі компанії Burisma, у раді директорів якої працював Гантер Байден, син конкурента Трампа на виборах 2020, демократа Джо Байдена.

У Конгресі США почали розслідування щодо можливих спроб Трампа та його адвоката Рудольфа Джуліані тиснути на українську владу.

24 вересня у Палаті представників США запустили процедуру імпічменту Трампу. Трамп визнав, що під час бесіди із Зеленським згадував про Байдена, але запевняє, що не тиснув на президента України.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму липневої розмови Трампа і Зеленського. У ній Трамп просить Зеленського «зробити йому послугу» і «розібратися зі справою», на що Зеленський каже, що наступний генпрокурор буде «стовідсотково його людиною».

13 листопада почалися публічні слухання свідків у справі про імпічмент Трампа.

Реклама

Залишити коментар