Бундестаг Німеччини ухвалив правки про звільнення «Північного потоку-2» від обмежень

Парламент Німеччини ухвалив правки до газової директиви Євросоюзу, які звільняють «Північний потік-2» російського Газпрому від обмежень.

Про це повідомляється на сайті Бундестагу.

Ці правки стосуються газової директиви ЄС, яка набула чинності у травні, вона регулює діяльність газопроводів третіх країн. Такі газопроводи повинні відповідати вимогам до газопроводів країн ЄС — зокрема мають бути розділені постачальник газу та транспортувальник.

Директива зачіпає «Північний потік-2», бо транспортувати газ ним повинна компанія, незалежна від Газпрому, а 50% його пропускних можливостей повинні бути зарезервовані для альтернативних постачальників.

Проте поправки, ухвалені Бундестагом, фактично звільняють «Північний потік-2» від цих обмежень.

Так, правила директиви поширювалися на всі трубопроводи, введені в експлуатацію після 23 травня 2019 року (тобто, поширяться і на «Північний потік-2» після його запуску), але німецькі депутати скасували цю дату. Таким чином, питання того, чи поширювати нові правила на трубопровід Газпрому, «буде вирішуватися індивідуально».

У разі запуску «Північного потоку-2» Росія зможе повністю відмовитися від транзиту свого газу через Україну. Цей транзит щороку приносить Україні близько 3 мільярдів доларів доходів. 31 грудня 2019 року закінчується дія контракту між Україною та Росією про транзит газу. Нового контракту держави ще не уклали, а переговори щодо нього, які відбуваються за участю Єврокомісії, є безуспішними.

Реклама

Залишити коментар