Румунія затягує запуск поромної переправи на Дунаї

Поромна переправа через Дунай Орлівка-Ісакча не працює через неготовність румунської сторони.

Про це повідомляє громадська організація “Всеукраїнський центр реформ транспортної інфраструктури”, передає одеська інтернет-газета Думская.net.

“Румунія зобов’язана проводити тендерні торги на кожній стадії робіт, тому що Євросоюз компенсує їм частину витрат на будівництво. Це істотно затягує запуск проекту”, – зазначають експерти.

Проект переправи обговорювався з 1998 року, проте домовленість між Україною і Румунією була досягнута тільки в 2006-му. Спочатку її збиралися запустити в 2014 році, потім в 2015-му, після чого перенесли відкриття на травень 2018 року. Готовність переправи підтвердили 23 вересня 2019 року, коли на ній відбувся перший тестовий рейс, однак транспорт по ній досі не пішов, хоча востаннє датою початку роботи називалося 1 листопада цього року.

Водночас, українська частина проекту повністю готова до роботи.

Довідка

Поромна переправа дозволить українцям не стояти в чергах на кордоні, а скоротити маршрут до Румунії приблизно на 200 км. Водії великих вантажівок і приватні власники авто зможуть потрапити в Євросоюз набагато швидше, ніж раніше.

За заявою української сторони, поромом зможуть скористатися також українці, які подорожують без авто. Вартість переправи через Дунай для них становитиме лише 1 євро.

Планується, що поромна переправа зможе пропускати близько 1 тис. вантажівок і 250 легкових авто на добу.

Потенційний транспортний потік на переправі оцінюється в 170 тис одиниць транспорту в рік.

Реклама

Залишити коментар