Україна повідомила ООН про понад 31 тис. російських військових в окупованому Криму

Росія розмістила в окупованому Криму 31,5 тис. військових, а також близько 1 тис. одиниць техніки, зокрема танків, броньованих машин, артилерійських систем, авіації та флоту.

Про це повідомив на брифінгу “Демілітаризація, деокупація та реінтеграція АР Крим та м. Севастополь (Україна): майбутні виклики” у штаб-квартирі ООН заступник голови МЗС України Єгор Божок, передає “Укрінформ”.

“Сьогодні чисельність об’єднаного оперативного угруповання РФ в окупованому Криму, за нашими даними, становить 31,5 тис. особового складу”, – сказав Божок.

Дипломат уточнив, що, за наявними даними, на окупованому півострові наразі перебувають 40 російських танків, 583 одиниці броньованої техніки, 162 одиниці важких артилерійських установок, 122 бойові літаки, 62 гелікоптери, 12 систем залпового вогню. Крім того, в регіоні діють 34 російські військові кораблі та 7підводних човнів.

За словами дипломата, очікується, що чисельність російських військ та озброєння збільшиться в 1,5 рази до кінця 2025 року.

Крім того, Божок наголосив на ядерній загрозі з боку Росії, повідомивши про передислокацію відповідних озброєнь до Криму.

“Ми отримали багато сигналів про переведення морських засобів доправлення ядерної зброї з основної частини Росії на територію окупованого Криму, а також що в районі Севастополя була розконсервована відповідна інфраструктура для зберігання таких засобів”, – сказав Божок.

Дипломат поінформував про намір України внести на розгляд Генасамблеї ООН оновлений проєкт резолюції “Проблема мілітаризації АР Крим та м. Севастополь, Україна, а також частин Чорного і Азовського морів” і закликав країни-члени ООН підтримати цей документ, головною метою якого є примушення РФ вивести усі війська з Криму та припинити окупацію півострова.

Реклама

Залишити коментар