“Диявол по сусідству”. Netflix випустить серіал про українця Дем’янюка

Документальний серіал від Netflix присвячений судовим процесам над українцем Іваном Дем’янюком, який мешкав у США, та якого звинувачували в причетності до загибелі євреїв в різних концентраційних таборах.

Стрімінговий сервіс Netflix 4 листопада випустить серіал “Диявол по сусідству” про українця Івана Дем’янюка, що проживав в США, та якого звинувачували в сприянні вбивству 27,9 тис. євреїв за часів Другої світової війни. Netflix 23 жовтня опублікував трейлер серіалу.

Дем’янюк в 1958 році отримав американське громадянство і працював в США автомеханіком. В кінці 1970-х його звинуватили в тому, що він співпрацював з СС і працював в концентраційному таборі Треблінка, який знаходився біля Варшави.

Серед ув’язнених, наглядач Дем’янюк, який керував подачею газу в камери, прославився особливою жорстокістю до ув’язнених. Його називали Іваном Грозним через застосування тортур.

Як пише Der Spiegel, в 1988 році Єрусалимський суд засудив його до смертної кари, але через кілька років через те, що в свідченнях засуджених в СРСР охоронців Треблінки прізвищем “Івана Грозного” вказувалася “Марченко”, Дем’янюка звільнили.

У 2001 році справа була відновлена ​​в США через архівних матеріалів, згідно з якими Дем’янюк працював в концтаборах Собібор, Майданек, Травники і Флоссенбюрг. Українець стверджував, що він не винен.

Як пише DW, в 2011 році Земельний суд у Мюнхені засудив його до п’яти років позбавлення волі. Суд визнав, що Дем’янюк свідомо брав участь у вбивстві євреїв.

До розгляду апеляції його помістили в будинок для людей похилого віку в баварському курортному містечку Бад-Файльнбах, де Дем’янюк помер в 2012 році у віці 91 року.

Реклама

Залишити коментар