Розмова Трампа й Зеленського: CNN нарахував два десятки фігурантів скандалу з обох сторін

Впливовий американський телеканал CNN нарахував понад два десятки посадовців з американського і українського боків, які так чи інакше фігурують у скандалі навколо розмови Президентів Трампа й Зеленського та в розслідуванні щодо можливого імпічменту глави Білого дому.

Про це йдеться в публікації, оприлюдненій у суботу на сайті CNN.

“Швидкоплинний скандал, пов’язаний з Президентом Дональдом Трампом, а також звинувачення в тому, що він чинив тиск на Президента України Володимира Зеленського, наполягаючи на розслідуванні щодо свого політичного суперника Джо Байдена та його сина Гантера, докорінно змінив політику в Вашингтоні та розвернув демократів в напрямку розслідування імпічменту”, – зауважує телеканал.

Водночас, підкреслюється, що попри звинувачення самого Трампа, немає жодних доказів того, що або Байден вчинив щось не так.

У цьому зв’язку наводяться конкретні прізвища, які фігурують в останній “українській історії” Трампа.

Передусім, це викривач – анонімний співробітник розвідслужб США – який звернув увагу на “невідповідну” пропозицію Трампа в розмові із Зеленським.

Звісно, прізвища Трампа й Зеленського посідають перші позиції в списку осіб, залучених до скандалу. Далі йде Рудольф Джуліані, адвокат Трампа, який спілкувався з українською владою у справі Байдена і звинувачував колишнього віцепрезидента США у зловживанні владою. З ним (Джуліані) асоціюється генпрокурор США Вільям Барр, який разом з адвокатом Трампа мав координувати процес розслідування в Києві.

Не залишилися осторонь держсекретар Майкл Помпео, який очолює зовнішню політику США, а отже, був долучений до процесу, а також віцепрезидент США Майк Пенс, який провів переговори в Варшаві із Зеленським замість Дональда Трампа.

До скандалу також був причетний в.о. директора Національної розвідки США Джозеф Магвайр – він лише кілька днів тому давав свідчення у Конгресі. Крім того, називається ім’я радника президента Пета Циполлоне. Його пов’язують із зусиллями юристів Білого дому приховати стенограму розмови президентів Трампа й Зеленського.

У списку також є прізвища законодавців. Серед них – спікер Палати представників Ненсі Пелосі й голова Розвідувального комітету Адам Шифф, які, власне формулюють звинувачення в Конгресі. Разом з тим згадується ім’я головного члену цього ж комітету Девіда Нуньєса, що активно виступає в якості захисника Трампа у розслідуванні імпічменту.

Згадуються також імена генпрокурорів України Юрія Луценка й Віктора Шокіна, які фігурували не в одному документі під час скандалу.

Окрема згадка стосується російського президента. “Путін не має прямого відношення до скарги викривача, але його тінь маячить над усією цією історією і взагалі над президентством Трампа. Головна причина, чому Зеленський і Україна потребують військової допомоги – це протистояння Росії”,- зазначається в публікації.

Перелік імен також включає помічника Президента України Андрія Єрмака, колишнього спецпредставника США по Україні Курта Волкера, радника Держдепартаменту США Улріха Брехбула, посла США при ЄС Горлона Сондленда, експосла США в Україні Марі Йованович, генерального інспектора розвідки США Майкла Аткінсона.

Там же фігурує оружний генпрокурор штату Коннектикут Джон Дархем, призначений розібратися, як проводилося розслідування Мюллера, а також провести окреме розслідування по Україні. Замикає перелік прізвищ Стівен Енгел, високопоставлений чиновник Мінюсту Трампа, що хотів запустити процес у скарзі викривача всередині міністерства, замість того, щоби передати її Конгресу.

Без прізвища, але із вказанням посади у списку зазначений також генеральний радник розвідслужб, який повідомив Білий дім про занепокоєння в розвідтоваристві ще до того, як була подана скарга викривача.

Реклама

Залишити коментар