Сигарети в Україні можуть подорожчати в 2-3 рази – виробники

Представники виробників тютюнової продукції вважають, що якщо Рада підтримає законопроект №1210 “Про внесення змін до Податкового кодексу України”, ціни на сигарети в Україні можуть значно зрости, а це в свою чергу, призведе до росту обсягів контрабанди.

Ухвалення законопроекту №1210 “Про внесення змін до Податкового кодексу України” від 30 серпня передбачає збільшення ставки акцизного податку на сигарети у 2,5 разу, що призведе до зростання цін у 2,5-3 рази – до 80-100 грн за пачку сигарет з 1 січня 2020 року, повідомила директор із зовнішніх зв’язків ПАТ “Філіп Морріс Україна” Наталія Бондаренко, передаєє Інтерфакс-Україна.

“Зміни, передбачені законопроектом №1210, становлять високі ризики і для тютюнової галузі, і для держави. Законопроект пропонує підвищити ставку акцизного податку на сигарети у 2,5 разу, що призведе до зростання цін у 2,5-3 рази – до 80-100 грн за пачку сигарет. У результаті збільшення цінового розриву з країнами-сусідами та низька купівельна спроможність громадян можуть призвести до різкого зростання рівня контрабанди”, – зазначила вона.

За оцінками “Філіп Морріс Україна”, обсяг нелегального ринку може сягнути 27 млрд сигарет, тобто близько 50% легального ринку тютюнових виробів.

“Це спричинить значне зниження продажу легальними виробниками, а держава, відповідно, не отримає очікуваних доходів від акцизного податку від тютюнової індустрії. Ми вже спостерігали наслідки політики 30-40-відсоткового щорічного підвищення ставок акцизу за минулі чотири роки – зростання нелегального ринку всемеро за цей період. Тому вважаємо, що підвищення ставок акцизного податку не дасть змоги утримати легальний ринок на нинішньому рівні”, – зауважила Бондаренко.

Директор із зовнішніх зв’язків “Філіп Морріс Україна” звернула увагу, що законопроект також пропонує вчетверо підвищити ставки оподаткування на тютюновмісні вироби для нагріву, змінивши при цьому і підхід до оподаткування цієї категорії тютюнових виробів.

“За нашими даними, понад 400 тис. курців в Україні та 11 млн людей у світі вже відмовилися від куріння сигарет на користь використання технології нагріву тютюну. Для них подорожчання продукції вдвічі стане неприємною новиною, яка може повернути їх до старих звичок”, – повідомила Бондаренко.

Щодо принципів формування підходу до величини податкового навантаження, у “Філіп Морріс Україна” вважають, що варто звернутися до досвіду Великої Британії, де два роки поспіль застосовується диференційований підхід до продукції, що містить нікотин, – велике податкове навантаження застосовується до сигарет як найбільш шкідливої продукції.

Реклама

Залишити коментар