Зеленський пропонує Раді підпорядкувати Нацгвардію президенту замість МВС

Президент України Володимир Зеленський пропонує передати главі держави призначення і звільнення командувача Національної гвардії України і вивести її з підпорядкування Міністерства внутрішніх справ.

Відповідний законопроект № 1007 «про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Національної гвардії» президент позначив як невідкладний.

У проекті закону пропонується координувати діяльність Національної гвардії безпосередньо по лінії президента і командувача Нацгвардією, виключаючи главу МВС. Так, у частині, де йдеться про управління, повністю виключаються згадки про міністра внутрішніх справ.

«Діяльність Національної гвардії України спрямовується Президентом України через командувача Національної гвардії України, який здійснює безпосереднє керівництво Національною гвардією України», — ідеться у законопроекті.

У пояснювальній записці необхідність такого рішення пояснюється тим, що в умовах особливого періоду керівництво військовими формуваннями, зокрема Нацгвардією, не належить до сфери внутрішніх справ, а знаходиться у підпорядкуванні глави держави.

Окрім того, в обґрунтуванні посилаються на рішення Конституційного суду від лютого 2009 року, яке «дає підстави вважати, що Рада, президент, Кабмін мають окремі конституційні повноваження у сферах національної безпеки і оборони держави, але лише президент наділений конституційними повноваженнями здійснювати керівництво у цих сферах».

Згідно з проектом закону, президент сам призначатиме та звільнятиме командувача Нацгвардії, без подання міністра внутрішніх справ. Глава держави також прийматиме рішення про передислокацію, зміну місця розташування і визначення зон відповідальності оперативно-територіальних об’єднань, військових частин і підрозділів Нацгвардії.

Командувач вищезазначеного військового формування після змін затверджує положення про органи військового управління оперативно-територіальних об’єднань, з’єднання і військові частини Нацгвардії, їх створення, реорганізацію та ліквідацію він здійснює за погодженням із президентом.

Керівники структурних підрозділів головного військового органу управління Нацгвардією, органів військового управління оперативно-територіальних об’єднань призначатимуться на посади за погодженням із президентом і звільнятимуться з посад командувачем Нацгвардією, а не главою МВС. Сам командувач призначатиме і звільнятиме керівників військових частин (підрозділів) Нацгвардії.

Таким чином, міністр внутрішніх справ більше не здійснюватиме військово-політичне та адміністративне керівництво Нацгвардією.

Реклама

Залишити коментар