Кравчук: США погрожували Україні економічним тиском, змушуючи відмовитися від ядерної зброї

Після розпаду Союзу за чисельністю ядерного арсеналу Україна була третьою в світі після США і Росії.

Перший президент України Леонід Кравчук розповів, що США змусили Україну відмовитися від усього потенціалу ядерної зброї, погрожуючи економічним тиском і санкціями. Про це він заявив журналістам 24 каналу.

«Нас просто поставили перед вибором – або ми віддаємо ядерну зброю, або на нас чинитимуть економічний тиск, зокрема і застосують санкції», – сказав він.

«Чому висунули таку вимогу? Тому що в Україні було 165 ядерних балістичних комплексів, які були націлені на США. Управління ними знаходилося в Москві, а ракети стояли в нас. Хто міг гарантувати, що ніхто не натисне кнопки і не випустить ракету? А вона б потрапила в ціль, яка була передбачена спеціальним шифром», – заявив Кравчук.

За його словами, західні країни боялися, що буде втрачено контроль над ядерною зброєю, і тоді США стануть заручниками цієї ситуації.

Крім того, зазначив Кравчук, в України просто не було економічних можливостей, щоб утримувати тисячі танків і бойових машин, літаків і ракет, майже мільйон особливого складу – на це потрібні були мільярди доларів, яких в України не було.

Після розпаду Союзу чисельність ядерного арсеналу України була третьою в світі. 5 грудня 1994 року Київ, а також лідери Росії, США і Великобританії підписали Будапештський меморандум. Згідно з документом, Москва, Вашингтон і Лондон в обмін на зобов’язання Києва віддати все ядерне озброєння пообіцяли поважати український суверенітет і захищати Україну від силової загрози її територіальній цілісності.

Реклама

Залишити коментар