Чернівчан запрошують до участі у тренінгу з каністерапії

Про це повідомляє пресслужба Чернівецької міської ради.

Собаки вже давно стали вірними друзями й супутниками людини в різних життєвих ситуаціях,  коли  чотирилапі  стають рятівниками, вчителями, терапевтами, охоронцями, партнерами у господарстві та роботі. Цілющий вплив чотирилапого друга може підтвердити кожен власник собаки. За кордоном вже майже століття собак використовують як хвостатих терапевтів.

В Україні ж увагу до каністерапії (лікування за допомогою собак) почали звертати лише нещодавно, визнали її позитивний вплив. Зокрема, заняття за участю тварин (собак, коней) вже включені до плану занять в закладах інклюзивної освіти. Проте, на відміну від коней, спеціально відібрані і підготовлені собаки є набагато доступнішими для комунікації з людьми.

Нещодавно проведені експерименти на кафедрі екології в Чернівецькому Національному університеті підтвердили, що лише проста присутність собаки під час тестів та екзаменів дозволила знизити рівень тривожності у студентів, як першого, так і випускного курсів! А чого вартий лише ефект від організації візитів з собаками до дітей чи в геріатричні пансіонати! В процесі навчання собака теж стає чудовим мотиватором і додає краплинку дива, радості, гри і захоплення, які призводять до того, що навчатися дитині стає дійсно цікаво і набагато легше. Причому це стосується як звичайних діток, так і особливих. Читання з собаками в бібліотеках в Європі та Америці вже давно стало «фішкою» для публічних бібліотек.

Окреме значення також має залучення хвостатих каністерапевтів до соціальної реабілітації людей з особливими потребами. Так, собака не робить дива. Ефективність роботи з залученням собак залежить насамперед від спеціалістів – педагогів, психологів, дефектологів, фізіотерапевтів, реабілітологів, медиків та інших фахівців своєї справи. Проте налагоджена і грамотна співпраця спеціаліста, собаки і провідника собаки грають тут дуже важливу роль.

Саме тому, з метою розвитку каністерапії на Буковині, ознайомлення і залучення спеціалістів з цього напрямку, підвищення мотивації до навчання у дітей, залучення до активної допомоги людям з особливими потребами власників собак, волонтерів, організації читань, арт-пікніків, візитів, інших заходів реалізується абсолютно унікальний для нашого краю проект «Каністерапія як ефективний спосіб мотивації до навчання та соціальної реабілітації людей з особливими потребами» громадською організацією «Джем ШМ» за підтримки Чернівецької обласної ради.

Стартовою подією проекту є організація дводенного тренінгу з каністерапії 30-31 серпня, який проведе у Чернівцях відомий в Україні та за кордоном спеціаліст Олександра Береговенко (Львів). Участь в тренінгу є безкоштовною.

Тренінг триватиме з 11.00 до 17.00. Потрібна попередня реєстрація
https://docs.google.com/forms/d/136myFY2LvtwXfsEQPDmB3vRTOyjd3dn0TOd54Hlqhts/viewform?edit_requested=true

Запрошуємо до участі в тренінгу фахівців, які працюють з дітьми та людьми з особливими потребами, спеціалістів, педагогів, реабілітологів, медиків, психологів, психотерапевтів, власників собак, кінологів, батьків особливих дітей, волонтерів, представників громадських організацій, бібліотек. Наступними заходами проекту буде відбір та навчання собак, проведення занять з каністерапії, організація читань з собаками в бібліотеках, візити, арт-пікніки. Запрошуємо до співпраці всіх, кому цікавий цей проект. Організатор – Антоніна Гошовська. Телефон для звязку 0503748710.

Реклама

Залишити коментар