Що нового ми дізналися про гібридну війну РФ проти України з розслідування про «зливи» даних росіян

Зокрема, в матеріалі згадується застосування цих сервісів і в рамках гібридної війни Росії проти України – наприклад, для приховування присутності російських військових на Донбасі і в Сирії або для планування атак на українські енергомережі.

Напередодні російське видання Медуза опублікувало масштабне розслідування про системи моніторингу та деанонімізації росіян, якими активно користуються спецслужби РФ.

Що таке сервіс Шерлок і яке відношення до нього має управсправами Путіна

Сервіс Шерлок – «система пошуку за метаданими», розроблена колишнім оборонним науково-дослідним інститутом, а нині – держпідприємством Головний науково-дослідний обчислювальний центр (ГоловНДОЦ), що входить до структури Управління справами президента РФ Володимира Путіна.

Пакетна підписка на такий сервіс, разом з іншою розробкою цієї установи – системою Медіамонітор, коштує 18 мільйонів рублів на місяць (близько 7 млн гривень за поточним курсом НБУ).

Сервіс дозволяє, за словами джерел Медузи, ввівши тільки адресу електронної пошти або сторінку людини в соцмережі, отримати такі дані: ПІБ, адресу, телефон, дату народження, ідентифікаційний номер, ОГРН, зареєстровані людиною компанії і домени, IP-адресу, ідентифікатор користувача, VIN-номер автівки і паспортні дані.

Співрозмовники видання зазначають, що програма, найвірогідніше, підключена до російських баз даних держпослуг, податкової, ДАІ, паспортних столів та інших – отже, порушує закон про захист персональних даних.

Цією та іншими розробками ГоловНДОЦ користуються спецслужби, Міністерство внутрішніх справ і Міноборони Російської Федерації, а також служби безпеки приватних корпорацій.

Як росіяни використовують цю систему для приховування злочинів і планування атак в Україні

За словами колишнього розробника ГоловНДОЦ, в науково-дослідному інституті «мешкали» російські військові розвідники, а для роботи над деякими завданнями співробітникам доводилося отримувати третю, найнижчу форму допуску до державної таємниці, яка оформляється ФСБ і дає доступ до відомостей під грифом Секретно.

«Ось заявили ми, що в Сирії або Донбасі немає російських військових – а вони ж є. І доводиться наввипередки з Bellingcat шукати за геолокацією всі пости, де який-небудь російський військовий, дурень, з рушницею в окопі сфотографувався. <…> Дуже серйозна боротьба йшла за відстрочку того моменту, коли Штати дізнаються про існування ГоловНДОЦ. Тому що всі розуміли, що за цим послідує: детальне вивчення всіх [співробітників підприємства] через соцмережі», – повідомив виданню екс-аналітик держустанови.

Також нейромережі цього органу, що входить до Управління справами президента РФ, на супутникових знімках України навчилися розпізнавати важке озброєння.

«А одного разу Міноборони попросило розрахувати, як аварія на якійсь одній українській електростанції позначиться на всій електромережі країни. Тобто якщо ми “відключаємо” в одному місці, чи не станеться [від перерозподілу потужностей] віялове відключення цілого ряду електростанцій?», – сказав ЗМІ екс-співробітник ГоловНДОЦ.

На скріншоті презентації центру, опублікованому Медузою, для ілюстрації «моделювання та прогнозування наслідків порушення функціонування об’єктів інфраструктури» як приклад роботи сервісів російського інституту використовується віртуальна модель України.

Як ці сервіси використовують російські органи

Кожен держорган РФ використовує сервіси з деанонімізації і «рішення аналітичних задач» по-різному.

Так, путінська адміністрація і Росгвардія (Саме вона зараз розганяє мітингувальників у Москві) – для «вирішення кадрових питань», тобто для перевірки призначених чиновників, відсіювання волонтерів на заходах за участю голови Кремля Володимира Путіна та іншого.

Інша система, яка носить назву Посейдон, відстежує «протестну активність у соцмережах» – очевидно, нею користується МВС і спецслужби.

Виходячи з вищевказаного функціоналу з моделювання критичних ситуацій при атаці на інфраструктури інших країн, зокрема України, можна припустити, що розробками ГоловНДОЦ активно користується Головне управління Генштабу РФ (колишнє ГРУ) й інші російські спецслужби і куратори Кремля в різних країнах.

Реклама

Залишити коментар