Мінфін: до кінця року Україна має виплатити 169 млрд грн боргів. Більшість боргів — у валюті

У серпні-грудні 2019 року Україні потрібно виплатити за державним боргом 169 мільярдів гривень, з них 71,4 мільярда гривень — гривневі борги, а решта — валютні.

Про це повідомляє Міністерство фінансів України.

При цьому у Мінфіні констатують, що наразі бюджет України не виконується у повному обсязі. Тобто, доходів до бюджету надходить менше, ніж передбачали коли складали головний фінансовий план країни. Це несе загрозу щодо вчасного погашення заборгованості.

«У серпні-грудні залишаються ризики невиконання доходів зокрема через міцніший курс гривні та нижчий обсяг імпорту. Саме тому уряд вже ініціював заходи, покликані підвищити ефективність адміністрування податків та зборів та протидіяти правопорушенням та зловживанням на митниці», — повідомили у Мінфіні.

Там сподіваються, що після початку роботи нової митної та податкової служб кількість випадків ухилення від сплати податків та контрабанди товарів зменшиться, а надходження до бюджету зростуть.

Також у Мінфіні зазначають, що уряд накопичив близько 76,8 мільярда гривень (у гривневому еквіваленті) на валютних рахунках. Ще 49 мільярдів гривень перебуває на єдиному казначейському рахунку.

«Для вчасного і повного фінансування дефіциту та обслуговування боргу відповідно до Середньострокової стратегії управління держборгом важливим пріоритетом є концесійне (пільгове) фінансування від офіційних кредиторів (ЄС) та МФО (передусім Світовий Банк). Таке фінансування є дешевшим та довшим за ринкові (комерційні) запозичення. Таке фінансування передусім залежить від продовження ефективної співпраці з МВФ», — зазначають у Мінфіні.

Реклама

Залишити коментар