Трамп висловив упевненість в підписанні нової ядерної угоди

Президент США Дональд Трамп заявив, що обговорював питання про нову ядерну угоді з лідерами Росії і Китаю в рамках саміту G20 в Осаці. Він висловив упевненість, що тристоронній договір вдасться укласти.

За словами президента США, ішлося про знищення деякого виду озброєнь, як із боку Москви, так і з боку Вашингтона. Трамп додав, що Китай також повинен бути залучений в угоду «в якийсь момент», пише Bloomberg.

«Відносини хороші. Але я скажу наступне: якщо ми зможемо домогтися угоди, у межах якої ми б скорочували ядерні озброєння, це було б чудовою новиною для світу. Я впевнений, що це станеться. Я обговорював це з президентом Путіним, і я також обговорював це з Китаєм. Китай поставився з дуже великим натхненням до дискусій з цього питання», — сказав Дональд Трамп.

Нагадаємо, Сполучені Штати 2 серпня офіційно вийшли із договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Це був один із ключових договорів Холодної війни, який стримував загрозу ядерного конфлікту в світі. Угода між США та СРСР діяла понад 30 років.

Угоду про ліквідацію ракет середньої та малої дальності Радянський союз і Штати підписали 8 грудня 1987 року у ході зустрічі Михайла Горбачова та Рональда Рейгана у Вашингтоні. Ця угода вперше в історії дозволила ліквідувати цілий клас озброєнь. Сторони зобов’язалися знищити усі комплекси балістичних і крилатих ракет наземного базування середньої та малої дальності (з радіусом дії 500 до 5000 км), а також не виробляти, не випробовувати і не розгортати такі ракети в майбутньому. Усе для того, щоби запобігти можливій загрозі ядерної війни.

Реклама

Залишити коментар