Європейські бізнесмени висловили занепокоєння щодо ініціативи Зеленського люструвати представників влади 2014-2019 років

Бізнес-лідери також висловили занепокоєння з приводу пропозиції Зеленського, який також хоче заборонити чиновникам працювати приватними адвокатами.

Запропонована Зеленським “люстрація” викликає велике занепокоєння у великих бізнесменів та західних партнерів України. Про це йдеться у статті видання Financial Times.

Новий президент України Володимир Зеленський запропонував люстрацію для чиновників, які працювали до нього у 2014–2019 роках. Це викликало занепокоєння щодо його демократичних повноважень від міжнародних партнерів Києва.

Зеленський, зокрема, сказав, що хоче розширити чистку державних чиновників, які входили до адміністрації Петра Порошенка.

“Я думаю, що найменше, що ми можемо зробити зараз, – це назавжди позбавити їх усіх можливостей для участі в державному управлінні”, – сказав він.

У разі реалізації плану Зеленського, чистка працівників часів Порошенка поставила б Зеленського на зіткнення з урядом, який вітав його плани прискорити реформи і утримати Київ на прозахідному шляху інтеграції, йдеться в публікації.

Бізнес-лідери також висловили занепокоєння з приводу пропозиції Зеленського, який, як повідомляється, також заборонить чиновникам працювати приватними адвокатами.

Як інформує видання, близький співробітник президента, розмовляючи на умовах анонімності, висловив сумнів, що план люстрації серйозно розглядається, і зобразив його як заклик звернутися до виборців пана Зеленського перед виборами до парламенту 21 липня.

Нагадаємо, 11 липня 2019 року Зеленський запропонував розширити люстрацію. Посли країн G7 засудили ідею Зеленського щодо розширення люстрації. У їхній спільній заяві йдеться: “Зміна виборів і політична ротація є нормою в демократичних країнах… Невибіркової заборони для всіх учасників виконавчого та законодавчого управління немає. Ситуація в Україні сьогодні, на нашу думку, не порівнянна з такою, як після Революції Гідності”.

Також, Володимир Зеленський призначив Андрія Богдана, який підпадає під люстрацію, головою Адміністрації Президента України (пізніше перейменовану в Офіс Президента). Голова Громадської ради з питань люстрації при Мін’юсті Тетяна Козаченко заявила, що призначення Андрія Богдана головою АПУ порушує одразу два положення закону України “Про очищення влади”. Не дивлячись на це, Богдан очолив відомство з 21 травня 2019 року і досі залишається на посаді.

Реклама

Залишити коментар