Верховна Рада ухвалила Виборчий кодекс

Верховна Рада України 230 голосами прийняла Виборчий кодекс.

Про це повідомляє прес-служба парламенту.

Законодавчим актом передбачається створення єдиної уніфікованої правової основи для підготовки і проведення виборів в Україні відповідно до Конституції України та рекомендацій міжнародних організацій.

Кодекс регулює підготовку та проведення виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, сільських, селищних, міських, районних у містах рад, сільських, селищних, міських голів, передбачених Конституцією України.

Виборчий кодекс складається з трьох книг “Загальна частина”, “Загальнонаціональні вибори” та “Місцеві вибори”.

Згідно із Виборчим кодексом, вибори народних депутатів України проводяться на засадах пропорційної системи за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій. При цьому, у розподілі мандатів депутатів братимуть участь виборчі списки кандидатів, які за підсумками голосування на виборах депутатів набрали чотири відсотки і більше дійсних голосів виборців у загальнодержавному виборчому окрузі. При цьому застосовуватиметься виборча система, яка “дозволяє персоніфікувати голосування (“відкриті” списки кандидатів).

Виборчим кодексом встановлено, що вибори депутатів сільської, селищної ради, міської ради (міста з кількістю виборців до 90 тис. осіб), районної в місті ради проводяться за системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах. В кожному окрузі може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів. При цьому, вибори депутатів районної ради проводяться за системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, межі яких збігаються з межами сіл, селищ (громад), міст, що входять до складу відповідного району. В кожному окрузі може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

Після набрання чинності Виборчого кодексу Закони України “Про вибори Президента України”, “Про вибори народних депутатів України”, “Про місцеві вибори”, “Про Державний реєстр виборців”, “Про Центральну виборчу комісію” втратять чинність.

Виборчий кодекс набере чинності з 1 грудня 2023 року.

Реклама

Залишити коментар