Керівник “РИА Новости Украина” Вишинський може втекти з України після засідання суду 15 липня – прокурор АР Крим

Колишній головний редактор «РИА Новости Украина» Кирило Вишинський, підозрюваний у держзраді, може втекти з України після засідання суду 15 липня, якщо йому змінять запобіжний захід

Про це повідомляє Громадське з посиланням на статтю прокурора Гюндуза Мамедова у “Дзеркалі тижня”.

Він нагадав, що нещодавно Конституційний суд визнав неконституційною норму КПК України, якою суд фактично зобов’язувався застосовувати безальтернативний запобіжний захід — тримання під вартою — для підозрюваних у вчиненні державної зради та інших тяжких і особливо тяжких злочинів проти основ нацбезпеки.

За словами Мамедова, 15 липня має відбутися судове засідання у справі Вишинського, на якому, ймовірно, адвокати подаватимуть клопотання про зміну запобіжного заходу їхньому підзахисному з тримання під вартою на заставу.

Мамедов наголосив, що Вишинський може втекти слідом за іншим фігурантом цієї ж справи — Володимиром Скачком, який втік до Росії. Прокуратура АР Крим наголошуватиме на ризиках втечі Вишинського за кордон у разі звільнення з-під варти.

Мамедов додав, що у розпорядженні правоохоронних органів є докази підривної діяльності Вишинського проти України на користь РФ.

Кирила Вишинського затримали у Києві 15 травня 2018-го після обшуків в офісі «РИА Новости Украина», а 17 травня Вишинського взяли під варту на два місяці без права внесення застави. Його підозрюють у державній зраді. За даними СБУ, Вишинський працював на країну-агресора у межах гібридної інформаційної війни проти України.

Згодом Вишинському повідомили нову підозру — в незаконному поводженні зі зброєю.

1 червня 2018 року головред «РИА Новости» заявив про відмову від українського громадянства. Путін зі свого боку назвав «безпрецедентною» ситуацію із затриманням Вишинського.

14 березня 2019 року його етапували з Херсона до Києва.

Зазначимо, що Вишинський є у списку 36 осіб, яких Україна готова передати Росії в обмін на 23 заручників Кремля.

Реклама

Залишити коментар