Звільнення українських моряків входило до умов повернення РФ до ПАРЄ — постпред України

Для повернення у ПАРЄ Росія спочатку мала виконати три умови

Переговори щодо повернення Росії до ПАРЄ активізувалися ще на початку цього року. Задля цього Кремль мав виконати три умови: повернути Україні полонених моряків, надати доступ Комісару Ради Європи з прав людини до Криму і сплатити внески. Це підтвердив Постійний Представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба в ексклюзивному інтерв’ю 5 каналу.

Однак згодом, додав посол, Європа дала зрозуміти Росії, що повернутися вона може і без цих умов. Тому російська нота вітчизняному МЗС щодо моряків з’явилася не через рішення ПАРЄ повернути російську делегацію, а тому що спливав кінцевий термін наданий Міжнародним трибуналом ООН.

“Просто так збіглося в часі, що в ніч з 24 на 25 червня якраз ухвалили цю резолюцію, а 25 спливав термін. Тому я підтверджую, що тема моряків в ПАРЄ лунала. Але я переконаний, що, Росія не збиралася виконувати ці три вимоги, бо вони розуміли, що коаліція на їхню користь вже зайшла в такий стан, коли поверне їх без жодних поступок. Я думаю, сталося саме так”, – повідомив Кулеба.

25 червня у Кремлі заявили, що РФ проігнорує вимогу Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо звільнення українських моряків, незаконно захоплених у листопаді 2018 року. У той самий час ПАРЄ ухвалила рішення, яке повертає Росію в Асамблею Європи після 5 років санкцій.

Реклама

Залишити коментар