Весь склад Конституційного суду Молдови подав у відставку

Судді Конституційного суду Молдови в повному складі заявили про відставку.

Про це повідомляє Укрінформ.

«Про припинення мандата суддів Конституційного суду будуть сповіщені відповідні органи для подальшого призначення нових суддів», – йдеться у повідомленні.

Наголошується також, що до затвердження нового складу КС адміністративні повноваження голови виконуватиме суддя В’ячеслав Запорожан.

Відставка суддів Конституційного суду була обумовлена ​​тим, що 7 червня нинішнього року інстанція винесла вердикт про закінчення терміну формування парламентської коаліції і про затвердження уряду. За день після цього КС відсторонив президента Ігоря Додона з посади, а призначений виконувачем обов’язків глави держави, заступник голови Демпартії Павло

Філіпп підписав указ про розпуск парламенту і про призначення дати дострокових парламентських виборів. КС також назвав незаконними призначення Зінаїди Гречаний спікером парламенту, а Майї Санду – прем’єром. Ці рішення і спровокували найбільшу в країні політичну кризу.

Кілька днів потому КС Молдови скасував свої рішення.

Венеціанська комісія, проаналізувавши ситуацію, що склалася в Молдові, в свою чергу заявила, що в країні не існувало ніяких передумов для розпуску парламенту і призначення дострокових виборів, а ухвалені КС Молдови рішення порушили конституційну юрисдикцію.

Реклама

Залишити коментар