Країни Балтії перейдуть до європейського ринку електроенергії

Проект покликаний зменшити залежність балтійських держав від Росії.

Прем’єрміністри Латвії, Литви, Естонії, Польщі та представники Єврокомісії (ЄК) в четвер, 20 червня затвердили календар робіт з відключення електромереж країн Балтії від пострадянської системи і синхронізації з системами Західної Європи.

Про це повідомляє латвійське видання Delfi.

Політична дорожня карта буде підписана в Брюсселі перед самітом Євросоюзу (ЄС), сказав агентству BNS Неріюс Аляксеюнас, радник колишньої президентки Литви Далі Грібаускайте.

“Намічено дуже конкретний календар, хто, що і в які терміни повинен зробити”, – сказав дипломат.

За його словами, в угоді намічено, що синхронізація повинна бути проведена в життя не пізніше ніж до 2025 року, а ЄК візьме участь в переговорах з Росією і Білоруссю, щоб забезпечити безпроблемне відключення.

Даним проектом намагаються зменшити залежність від Росії. Електромережі Латвії, Литви та Естонії зараз діють в синхронному режимі в так званому кільці пострадянської електроенергетичної системи БРЕЛЛ (Білорусь, Росія, Естонія, Латвія, Литва) і залежать від диспетчерської в Москві і електромереж Росії.

Після довгих взаємних суперечок країни Балтії в 2018 році затвердили, що будуть синхронізуватися із Західною Європою через Польщу.

 

Фото – forbes.net.ua

Реклама

Залишити коментар