Уряд пропонує запровадити інститут префектів

Проект змін надійде від уряду до Верховної Ради нового скликання.

Під час реформи децентралізації уряд запропонував внести зміни до Конституції, законодавчо закріпивши поняття префектів, які представлятимуть виконавчу владу замість місцевих адміністрацій, а також скасувати адміністративно-територіальний поділ на області, замінивши їх регіонами, пише УНН.

«Необхідно закріпити децентралізацію в Основному Законі України – в Конституції. Запропонований проект, який ми виносимо на обговорення, розроблявся, спираючись на наш власний і міжнародний досвід, на думку експертів і представників громад», – зазначив прем’єр-міністр Гройсман.

Запропонований проект змін надійде до нового скликання Верховної Ради. Згідно із запропонованими змінами, виконавчу владу в районах і областях, у Києві та Севастополі здійснюють префекти, якого призначає на посаду та звільняє з посади Кабінет міністрів України не більше ніж на три роки.

Префект на підставі і в порядку, що визначені законом, видає акти, які є обов’язковими на відповідній території. Згідно з проектом закону, територія України буде поділена на громади, що стане первинною одиницею у системі адміністративно-територіального устрою України, а сукупність громад на відповідній території складатиме район, сукупність районів на відповідній території складає регіон.

Області, Автономна Республіка Крим мають стати регіонами України, міста Київ та Севастополь отримають особливий статус, який визначатиметься окремими законами.

Також президент України за поданням Кабміну призначає на посади та звільняє з посад голів місцевих державних адміністрацій до призначення Кабміну відповідних префектів, але не пізніше 26 жовтня 2021 року; до призначення префекта його повноваження здійснює голова відповідної місцевої державної адміністрації.

Обласні ради можуть створювати виконавчі органи з 1 січня 2026 року.

Реклама

Залишити коментар