ПЦУ: Рішення собору під керівництвом Філарета є юридично нікчемними

Рішення так званого “помісного собору” під керівництвом колишнього глави УПЦ КП Філарета є нікчемними і не несуть жодних юридичних наслідків.

Про це йдеться у заяві Православної церкви України (ПЦУ), оприлюдненій у четвер, повідомляє Укрінформ.

“Такі збори в жодному разі не можуть бути визнаними Помісним собором, а їхні рішення є від початку нікчемними у юридичному і канонічному значенні цього терміну, не породжують юридичних наслідків та не підлягають виконанню”, – наголошується в заяві.

У ПЦУ закликали почесного патріарха Філарета та осіб, які брали участь у зібранні у Володимирському соборі, усвідомити згубні наслідки цього дійства та припинити роз’єднувати церкву та український народ.

“Скликання та проведення одним єпархіальним архиєреєм зборів з метою виокремити з Православної церкви України якусь нову структуру, привласнивши їй назву Патріархату та затвердивши своє керівництво в ній, є грубим порушенням 34 Апостольського правила. Ми закликаємо почесного патріарха Філарета і осіб, які брали участь у зборах, усвідомити всі згубні наслідки такого вчинку та припинити підрив єдності церкви і єдності українського народу”, – йдеться у заяві.

Раніше колишній предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив, що скликаний ним “помісний собор” 20 червня скасував рішення про ліквідацію УПЦ КП і відновив її діяльність. Також Філарет заявив про право на майно і церкви колишньої УПЦ КП.

Реклама

Залишити коментар