Депутати міськради направили звернення щодо безпідставного відключення споживачів від газу

Депутати Чернівецької міської ради схвалили звернення до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Антимонопольного комітету України, прокуратури Чернівецької області щодо безпідставного відключення ПАТ «Чернівцігаз» споживачів від мереж газопостачання.

Про це повідомляє прес-служба ратуші.

ЗВЕРНЕННЯ

до Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б., Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Антимонопольного комітету України, прокуратури Чернівецької області

До Чернівецької міської ради звертаються мешканці багатоквартирних будинків м. Чернівці з приводу відключення будинків газопостачальним підприємством ПАТ «Чернівцігаз» після ліквідації аварійних ситуації, пов’язаних з витоками газу в газових мережах цих будинків.

ПАТ «Чернівцігаз» мотивує це тим, що відсутні акти розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін та договори на обслуговування внутрішньобудинкових мереж.

Разом з тим, відповідно до ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» постачання та розподіл природного газу мають забезпечуватися безперервно, з гарантованим рівнем безпеки та якості.

Для забезпечення безперервності та безпеки газопостачання оператор газорозподільної системи здійснює технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в житлових будинках. Види робіт, які входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в житлових будинках, визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в нафтогазовому комплексі.

Ремонт внутрішньобудинкових систем газопостачання в житлових будинках (крім робіт, які входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в житлових будинках) здійснюється за рахунок власників (співвласників) такого житлового, у тому числі багатоквартирного, будинку відповідно до кошторису, поданого оператором газорозподільної системи або іншим суб’єктом господарювання, який має дозвіл на проведення таких робіт, та затвердженого власником (співвласниками) будинку.

Постачання та розподіл природного газу споживачу здійснюються відповідно до типового договору, затвердженого Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Договір про постачання природного газу укладається лише в разі наявності у споживача або його постачальника договору про розподіл природного газу з відповідним оператором газорозподільної системи.

Оператор газорозподільної системи має право відмовити споживачу або його постачальнику в укладенні договору про розподіл природного газу виключно з підстав, визначених у статті 19 Закону України “Про ринок природного газу”, до яких відсутність актів розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін та договору на обслуговування внутрішньобудинкових мереж не відноситься.

Згідно із ст. 22 цього Закону, п. 1 глави 3 розділу ІІІ Кодексу ГРС, п. 3.2. п. 6 типового договору розподілу природного газу, п. 6.2 типового договору постачання природного газу побутовим споживачам оператор ГРМ (до яких також відноситься ПАТ «Чернівцігаз») несе відповідальність за безперебійність та безпечне постачання газу до кінцевого споживача.

У разі відсутності договору на експлуатацію і обслуговування газорозподільної мережі постачальник послуг не має право припинити газопостачання побутовому споживачу, а у разі порушення умов договору нести відповідальність, передбачену Законом України «Про захист прав споживачів» (п. 9 типового договору розподілу природного газу).

Крім цього, відповідно до п. 3 постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Про затвердження Кодексу газорозподільних систем оператор газорозподільної системи забезпечує укладення актів розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін:

по об’єктах побутових споживачів – протягом двох років з дня набрання чинності цією постановою;

по інших об’єктах суб’єктів ринку природного газу – протягом одного року з дня набрання чинності цією постановою.

Отже, вказані акти розмежування повинні укладати саме оператори газорозподільної системи та за їх безпосередньої ініціативи. Відсутність таких актів та договору на обслуговування внутрішньобудинкових мереж не є підставою для ненадання послуг з постачання та розподілу газу.   

Враховуючи викладене просимо вжити невідкладних заходів щодо вирішення ситуації, пов’язаної з безпідставним відключенням побутових споживачів від постачання газу у зв’язу з  відсутністю актів розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін та договорів на обслуговування внутрішньобудинкових мереж, заборонити операторам ГРМ такі безпідставні відключення та притягнути винних осіб до відповідальності згідно чинного законодавства.

Реклама

Залишити коментар