Ігор Буркут: Багато нелегальної зброї у буковинців – через війну і контрабанду

Лише за останній тиждень поліція вилучила незаконну зброю в десяти жителів Чернівецької області. Мова йде про незареєстровані мисливські рушниці, пістолети, вибухові пакети і гранати. 

До того ж, досить часто сутички із застосуванням зброї відбуваються у прикордонних селах Буковини. Зокрема, 5 червня в селі Шепіт на Путильщині група чоловіків на всюдиході влаштувала стрілянину в селі. Тоді ж, крім зброї, вилучили понад півтисячі набоїв.

Відомий політолог з Чернівців Ігор Буркут розповів кореспонденту molbuk.ua, чому нині у громадян на руках так багато зброї, на яку вони не мають дозволу.

“Величезна кількість зброї на руках у населення насамперед пов’язана з тим, що в нас шостий рік триває війна. Проблема в тому, що контроль за розповсюдженням зброї із зони проведення ООС не ведеться належно. Ми маємо немало випадків, коли в людей вилучають гранати. Це дуже потужна зброя, яка виграє у пістолетів, наприклад: дуже важко ідентифікувати, хто її кинув.

Чому зараз така ситуація у прикордонних селах Буковини? Тому, що є серйозна контрабанда. Контрабандисти готові застосовувати зброю з метою шантажу та опору прикордонникам, тому маємо те, що маємо.

Не врегульовано також питання самозахисту громадян, а поліції люди не довіряють. Про закон щодо легалізації зброї говорили неодноразово, але його досі немає.

Не дивно, що дехто зараз іде на парламентські вибори з гаслами про те, щоб дозволити населенню носити певні види зброї. Чи це правильно – відповісти складно.

Зброя – це настільки серйозно, що повагу до неї треба виховувати змалку. У цьому питанні дуже багато залежить від традицій суспільства і виховання. Наприклад, у Швейцарії важко зустріти людину без зброї, але там здавна виробилися традиції поводження з нею.

У сусідній Молдові зброю легалізували не так давно, і, згідно з дослідженнями, рівень злочинності після ухвалення закону не зріс.

У нас же це сприймається, на жаль, як іграшка, як ознака крутості”, – вважає Ігор Буркут.

Реклама

Залишити коментар