У Чернівцях вшанували пам’ять жертв масової депортації буковинців до Сибіру

У Чернівцях 13 червня вшанували пам’ять жертв масової депортації населення Буковини до Сибіру, яке почалося у ніч з 13 на 14 червня 1940 року.

На станції “Чернівці-Північна” біля Пам’ятного знаку жертвам політичних репресій відбулася поминальна панахида за жертвами масових депортацій буковинців до Сибіру та траурний мітинг, повідомляє прес-служба Чернівецької міської ради.

На території Чернівецької області в 40-х роках минулого століття проживало 1553 сім’ї колишніх активних членів «нерадянських політпартій» з кількістю членів сімей 5115 осіб. Після чисток 1940 року нашого краю від «класово-ворожих» та «соціально-небезпечних елементів» на початку 1941 року перед каральними органами було поставлене завдання – вивезти за межі області всіх неблагонадійних. Депортації проходили у два етапи – перший відбувся 23 травня, другий – 13 червня.

Основна маса депортованих у травні була з Садгірського, Чернівецького, Глибоцького та Сторожинецького районів. Тільки у період передвоєнної «совєтизації» у нашому краї було репресовано і депортовано за облікованими архівними матеріалами майже 11 тис. громадян.

Реклама

Залишити коментар