Гройсман іде на вибори на чолі нової партії

Про необхідність зміни системи прийняття рішень в українському парламенті Володимир Гройсман говорив вже давно. Не зважаючи на те, що нардепи упродовж чинного скликання змогли ухвалити чимало корисних рішень, низька ефективність Верховної Ради досі залишається головним гальмом змін у державі. Скажімо, із 35-ти законопроектів, які уряд визначив як пріоритетні для економічного розвитку країни, нардепи за останній рік ухвалили тільки одиниці.

Наразі постало завдання змінити саму систему ухвалення рішень. Парламент має бути швидким, мобільним та максимально якісним:

«Не можна витрачати роки на один закон. Порядок денний, який ми маємо визначити на перспективу, має бути реалістичним, сильним і здатним пришвидшити процеси, які відбуваються в «державі».

Тож для того, аби докорінно змінити систему у Верховній Раді, Володимир Гройсман вирішив піти на парламентські вибори на чолі нової політичної партії «Українська стратегія».

Як має працювати новий парламент?

На думку політика, вибори до Верховної Ради мають відбуватися за новим виборчим законодавством, після реформування парламенту та після зняття депутатської недоторканності для наступної каденції. Це дозволить представникам від нових політичних партій увійти до української політики з метою її «оздоровлення».

Окрім того, Гройсман вважає, що недоторканість українських парламентарів та інших чиновників роз’їдає державні структури зсередини.

«Це дозволяє розширювати рамки і порушувати закон, за який все рівно доведеться відповідати. Тож давайте зараз приймемо рішення і знімемо недоторканість. Я глибоко переконаний у тому що це правильно, чесно і достойно», – повідомив Володимир Гройсман.

Він додав, що йому, перебуваючи на посаді глави Уряду, було складно проводити рішення через парламент.

«Це громіздка процедура. Я запропонував: давайте ми … проведемо п’ять днів в парламенті, не виходячи – немає проблем. Отримаємо всі рішення, президент їх підпише. І у нас буде чіткий курс. Далі всі йдуть на вибори за новою системою, кому люди дали мандат – працюють», – повідомив він.

«Звинувачувати всіх урядовців – некоректно»

Проте порозуміння між парламентом і новим президентом не сталося. Навіть більше – між ними виникло протистояння. Зеленський під час інавгурації заявив про розпуск Верховної Ради та призначення нових виборів до неї.

У свою чергу, парламентарі не підтримали запропоновану Зеленським нову схему парламентських виборів. Це означає, що вибори знову проходитимуть по-старому.

У свій перший день на посаді Зеленський висловив побажання, щоб усі міністри написали заяви на звільнення. Експерти стверджують, що така позиція глави держави була неправильною, бо звинувачувати всіх урядовців у неробстві – щонайменше некоректно: у різних відомствах протягом трьох років демонстрували достатньо позитивні результати. А отже, вони не заслуговували на таке ставлення новообраного президента. Не заслуговував таких слів і сам Гройсман. Проте прем’єр у той самий день подав у відставку, надавши шанс Зеленському зайнятися формуванням нового складу Кабміну.

На роботу самого уряду ця ситуація не вплине ніяк – навіть більше, чинний склад повноцінно буде працювати до призначення наступного. Як відповідальний державник, Гройсман не залишить своїх обов’язків, увесь уряд працюватиме в антикризовому режимі.

Відставка Уряду Гройсмана може стати початком реальної політичної кризи в країні. Так, координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук нагадав, що кандидатура прем’єра вноситься президентом на затвердження Верховною Радою за пропозицією парламентської коаліції. Проте 17 травня спікер Андрій Парубій оголосив, що коаліції більше немає.

“Загалом, ситуація патова. Гірка іронія долі в тому, що зараз президент, який і є ініціатором всього цього, може сподіватися тільки на той самий склад парламенту, який розкритикував останніми словами і послав до чортової матері. Зараз формування коаліції – це вже не питання амбіцій і не політичні ігри. І тут вже ніяк не до зловтіхи. Це – реальна політична криза. І дай Боже нам з неї вибратися з мінімальними втратами”, – резюмує експерт.

Нещодавно Володимир Гройсман заявив, що хоче довести до кінця започатковані ним реформи, задля цього він  має намір піти на вибори окремо, не об’єднуючись з іншими кандидатами – на чолі нової політичної партії «Українська стратегія». Прем’єр-міністр вирішив іти на вибори і привести до Верховної Ради молодих, але водночас досвідчених людей, які знають що треба зробити для успіху України.

Він оголосив, що до складу нової політсили увійдуть справжні професіонали, які розуміють, що потрібно робити для успіху держави.

Володимир Гройсман поставив для себе чітку мету – побудувати сильну економіку й ефективне державне управління. А ще –  захистити соціальні верстви, які за останні три роки отримали значне покращення умов життя, адже досягнутий рівень піклування про них треба зберегти і захистити, а  започатковані ними реформи – довести до кінця.

Коментуючи можливе об’єднання з політсилою Порошенка, Гройсман сказав:

«Такі пропозиції були, і багато політиків говорили між собою про різні можливості. Я прийняв рішення – я буду йти самостійно і це рішення для мене є остаточним”.

“Я вважаю, що ми просто різні”, – додав Прем’єр. – Для мене участь у виборах – не просто бажання брати участь у виборах. У мене чіткий погляд на те, що може зробити Україну і українців сильніше. І вважаю, що ці кроки повинні бути реалізовані. Багато треба зробити, щоб люди отримали результат. Я вважаю, що тут потрібно мати проактивну позицію – досвід і розуміння в мене є, треба додати реактивної сили. Розумію, що це повністю пов’язано з тим, наскільки ти є присутнім у парламенті… Тому я хочу створити політичну силу “Українська стратегія”, яку очолю. І наша стратегія – сильна Україна і заможні громадяни”.

«Мабуть, єдиний порядний серед політиків»

Між іншим, рейтинг політичної сили Володимира Гройсмана почав стрімко рости після того, як він заявив про свою участь у виборах. Такий стрибок за короткий період часу демонструє, що партія екс-прем’єра легко проходить через майже два місяці до Верховної Ради.

Високі стартові рейтинги з’явилися, коли глава Уряду навіть не говорив про окремий похід своєї політсили до парламенту.

Місцеві експерти досить позитивно оцінюють такий крок політика.

«Гройсман не є класичним політиком з точки зору того, як українці донедавна звикли сприймати наших політиків. Чинний прем’єр-міністр України на сьогодні – це більше господарник, ніж політична фігура. Це потужний гравець», – вважає політичний аналітик Максим Кияк.

Пересічні буковинці також дали позитивну оцінку тому, що екс-глава Уряду вирішив йти на вибори на чолі нової політичної сили.

«Він молодий. Наймолодший голова Верховної Ради та прем’єр. А крім усього – наймолодший мер міста. Знаю не з чуток, як він на цих посадах досягав неймовірних результатів», – розповіла жителька Чернівців Алла Мей.

«Я не помітив, щоби влада зіпсувала його. Коли приїжджав до Чернівців, то люб’язно зустрічався з мешканцями, запитував про наші проблеми. Здається, це чи не єдиний, хто залишається порядним серед усіх тих політиків. Не чув жодного корупційного скандалу щодо Гройсмана», – повідомив чернівчанин Микола Олександрович.

При тому, що на президентських виборах переміг Володимир Зеленський, реформи мають бути продовжені, і наявність у парламенті політичної сили Гройсмана є запорукою впровадження реформ децентралізації. Саме тому має сенс на парламентських виборах підтримати  «Українську стратегію».

Павло РЕШЕТНЯК

 

 

Реклама

Залишити коментар