Буковинська “Просвіта” пропонує надати Євгену Гакману сан Святого

У Чернівецькій обласній бібліотеці ім. Михайла Івасюка відзначили 226-у річницю з дня народження та 146-у з дня смерті першого Митрополита Буковини і Далмації Євгена Гакмана.

Архієпископ Чернівецький і Хотинський ПЦУ, член священного Синоду ПЦУ владика Герман та священники буковинських храмів благословили захід.

“Історія свідчить, що всі держави мали в своїй основі духовні цінності, свою національну ідею, свою мову. Носієм цих цінностей була незалежна церква, Єдина Помісна, Православна Церква, про яку мріяв перший митрополит Євген Гакман. Він мав талант просвітянина, тобто того, хто вмів переконати, бо мав знання і віру. І хоч на той час Буковина була відсталою провінцією Австро-Угорщини, її називали «ведмежим кутом», Гакман зламав цей стереотип і наш край визнали”, – заступник голови ЧОО ВУТ «Просвіта»Світлана Масловська.

На заході присутні мали можливість переглянути фільм Світлани Новицької «Повернення Митрополита» у скороченому варіанті, який доступний в You Tube.

Підсумком круглого столу стало рішення створити комісію з пошуку нетлінних решток тіла митрополита Гакмана для гідного його перепоховання та клопотання перед Митрополитом Київським і всієї України та Вселенським патріархом про надання Євгену Гакману сану Святого.

Фото – Ольга МАНЮК

Реклама

Залишити коментар