Депутати Чернівецької міськради зберігають вдома понад 90 мільйонів гривень – МБ

Понад 90 мільйонів гривень – саме стільки грошей зберігають готівкою всі 42 депутати Чернівецької міськради.

“Матрацна” економіка у депутатів переважає над “банковою”: їхні готівкові збереження значно більші, ніж ті, які на банківських рахунках. Це “МБ” з’ясував, проаналізувавши декларації усіх 42-х депутатів Чернівецької міськради, у яких вони вказали наявність своїх доходів та заощаджень.

Які причини такої тенденції серед представників депутатського корпусу міськради: страх, недовіра до фінансових структур чи забобони – дізнавався кореспондент molbuk.ua.

“Обпікся” у банку, тож зберігаю у готівці”

1,5 мільйона гривень зберігає готівкою депутат Олександр Ставчанський. У коментарі “МБ” він пояснив: займається бізнесом, тож готівка має бути завжди “під руками”. А те, що його колеги з міськради тримають фантастичні гроші у готівці, Олександр пояснив так:

“Гадаю, вони справді вдома зберігають такі суми. Як правило, гроші готівкою зберігають у випадку, коли мають заплановані якісь великі покупки. Скажімо, хтось має намір придбати дороговартісний автомобіль”.

В окремих випадках, каже депутат, у деклараціях можуть “малюватися” певні готівкові суми задля уникнення у майбутньому запитань від податкової. Мовляв, яке походження цих грошей.

Окрім того, на думку Ставчанського, часто обранці керуються власним страхом мати стосунки із банківськими структурами.

“Я сам особисто якось мав неприємність, коли “обпікся” з одним банком, у якому зберігав гроші. Тоді у мене “згоріло” немало коштів. Варто розуміти, що нині країна перебуває у стані війни, тож, можливо, в людей немає довіри до банківської системи”, – сказав депутат.

Він вважає, що найбільш надійний спосіб збереження грошей – у сейфі.

“Зважаючи на ті події, що нині відбуваються в Україні, якісь застереження щодо банківських установ таки є. Тому, мабуть, найкраще користуватися сейфами”, – повідомив О.Ставчанський.

Хто найбагатший

Серед депутатських фракцій найбагатшим на готівку виявилось “Рідне місто”. За підрахунками “МБ”, її члени сукупно задекларували 3,2 мільйона гривень, майже 1,5 мільйона доларів та понад 650 тисяч євро готівки.

Найбагатшим із обранців виявився секретар міськради Василь Продан, який зберігає готівкою майже один мільйон доларів. При цьому його дружина народний депутат Оксана Продан задекларувала готівки в сумі 1,3 мільйона гривень, 37 тисяч доларів та 95 тисяч євро.

Найоригінальніше зберігає свої заощадження депутат фракції “Народний контроль” Ярослав Петришин. У його декларації вказано, що він володіє 20 одиницями криптовалюти “біткойн” на суму 2 мільйони гривень.

У «матрацах» – мільйони: депутати в Чернівцях зберігають готівкою значні суми

“Це пов’язано із страхами і тривогою за майбутнє”

Альона Головіна, практикуючий психолог:

“Кожен із депутатів – це, фактично, відображення нас самих. Ми обираємо виключно тих, хто так чи інакше відображає наші внутрішні звички і потреби. Наша ж ментальність пов’язана з різними страхами. Пригадуєте, у Союзі гроші ховали у книжках, а потім знаходили, але вони вже втрачали свою цінність. Тож ідея накопичувати переважно пов’язана із тривогою за майбутнє, із розумінням нестабільності. Мій чоловік сміявся, мовляв, депутати зберігають готівкою великі суми, адже це можливість у разі чого швидко схопити гроші і втікати у іншу країну.

На мій погляд, збереження великих сум у готівці пов’язане із втіленням наших страхів і тривог щодо можливості мати гроші завжди у доступі на будь-який непередбачуваний момент.

А ще – страх вкладати гроші у банківські структури.

Дуже цікавий феномен: багаті люблять зберігати гроші у себе вдома. Якось я чула таку версію: якщо прийдуть грабіжники, то вони ж не повірять, що усі твої гроші у банку. Тож якщо вони починають тероризувати членів сім’ї, то краще від них відкупитися. Наскільки така практика реальна, мені складно сказати.

Реклама

Залишити коментар