Авіакомпанія “Буковина” здає у лізинг літак іранській фірмі, на яку США наклали санкції

Через кілька місяців в Україні почнеться туристичний сезон, і близько 500 туроператорів відправлять на відпочинок за кордон понад 2 млн українців. За даними Держстату, у 2017 році туроператори заплатили авіаперевізникам 3,2 млрд грн. Ласий шматок, частка якого дістається маловідомим авіакомпаніям.

Через них у туристів виникає чимало проблем, пов’язаних із затримкою рейсів і ночівлею в аеропортах.

Колишній пілот повітряного судна назвав тонкощі і нюанси роботи на ринку чартерних перевезень.

Про це йдеться у матеріалі “Небезпечний туризм. Чому не варто літати чартерами в Туреччину та Єгипет” на порталі “Європейська правда”.

Головні висновки: чартерні авіакомпанії купують дешеві старі літаки, беруть на себе нереальні зобов’язання щодо кількості перельотів, а потім ще економлять на зарплатах і технічному обслуговуванні.

Останній з цих пунктів заслуговує окремого розслідування. За словами пілота, обман в технічному обслуговуванні літаків в Україні — звичайна практика.

“Наприклад, якийсь агрегат вийшов з ладу. Літак з такою проблемою, відповідно до документів, може літати лише десять днів. Що вони роблять? Десять днів минуло, вони пишуть, що полагодили, а потім одразу пишуть, що знову поламався, і продовжують на десять днів”, — пояснює просту схему співбесідник.

За його словами, деколи самі інженери брешуть пілотам, змушуючи їх вірити, що несправність була усунена.

“Фізичної можливості переконатися, що цей агрегат працював, а потім знову поламався, у мене нема. Тільки якщо я прилетів на цьому літаку і в цей день закінчився ліміт часу щодо відмови. Техніки роблять невинні очі і кажуть, що саме так і сталося: полагодили, запрацювало і знову поламалося. Ну а технікам ці вказівки дає директор”, — каже пілот.

Так само недбало, судячи з розповіді співрозмовника, малі авіаперевізники ставляться і до кадрового питання.

“Нікому літати. Пілоти тікають за кордон. Літак є, а летіти нікому. Проблема в оплаті. Всі контори — “Браво”, “Буковина”, “Анда”, “Хорс” чи “Ян ейр” — часто карали грошима. Відпрацював місяць, а зарплату не дають, занижують або затримують.

Ці контори набирають або зовсім молодих, або пілотів з конкретними “зальотами”, тобто людей, яких можна тримати на гачку, і вичавлюють з них все, порушуючи усі можливі трудові норми”, — наголошує співрозмовник.

Літаки в “чартерних” авіакомпаніях переважно старі. Середній вік літака “чартерних” авіаліній сягає 27 років.

Вік літаків “чартерних” компаній України

Авіакомпанія Вік літака, років
Anda Air
McDonnell Douglas MD-83 31,4
McDonnell Douglas MD-83 25,8
Airbus A319 22,4
Bravo Airways
Boeing 737-5 27,1
Boeing 737-5 28,6
McDonnell Douglas MD-83 28,2
Bukovyna
McDonnell Douglas MD-82 25,9
McDonnell Douglas MD-82 29,6
McDonnell Douglas MD-82 29,1
Dream Wind
Boeing 737-3 28,6
Boeing 737-3 27,8
Jonika
Boeing 737-3 20,1
Boeing 737-4 25,4
Ruta Air
Boeing 737-5 20,7
Boeing 737-5 26,6
Ukrainian Wings
Boeing 737-4 29,0
Boeing 737-5 27,3
YanAir
Boeing 737-3 26,6
Boeing 737-4 30,4
Boeing 737-3 30,8
Boeing 737-4 29,5
Airbus A321 21,3
Boeing 737-4 29,1

Загалом 20-30 років — не вік для якісного літака, але за єдиної важливої умови: здійснення своєчасного та якісного експлуатаційного обслуговування.

Літаки, які часто купують українські “чартерники”, походять з країн, які не відомі високою культурою технічного обслуговування літаків.

В інтернеті легко знайти оголошення про продаж літаків такого віку і моделі, які продаються за кілька мільйонів доларів. Літаки відносно нової модифікації будуть коштувати кілька десятків мільйонів. На те є причини: старі частіше ламаються і частіше потребують заміни дорогих деталей.

Ще одна історія, пов’язана з малими авіакомпаніями, — це бізнес на контрабанді.

З жовтня 2018 року США відновили санкції проти низки інших іранських компаній, включаючи Iran Air. За даними сайту Planespotters, українська авіакомпанія “Буковина” здає згаданій іранській фірмі один з трьох своїх літаків у лізинг. Два інші літаки авіакомпанії “Буковина” успішно возять українських туристів у Єгипет і Туреччину.

Одна з авіакомпаній навіть фігурувала у скандалі щодо допомоги Ірану в обхід американських санкцій. США не дозволяють поставку авіаційних деталей та літаків в Іран. Проте це не заважає деяким авіакомпаніям купувати деталі для себе і поставляти їх в обхід санкцій. Деколи разом з деталями на борту можуть опинитися навіть ракетні комплекси.

В одному з прес-релізів у січні 2017 року митники розкрили страхітливі деталі про один з рейсів з Києва в Іран.

Під час спільного огляду в трьох ящиках виявлено комплектуючі, які, скоріш за все, належать до складових протитанкового керованого ракетного комплексу “Фагот”. У решті ящиків містилися комплектуючі до літаків“.

Цей випадок від імені авіакомпанії, яка фігурувала у скандалі, в одному з телесюжетів коментував “представник компанії” Олег Мовчан.

Назва компанії не була озвучена, проте автор знайшов у Фейсбуці чоловіка з такими ж прізвищем та ім’ям. У його профілі зазначено, що він раніше працював на Bravo Airways — найбільшого перевізника туристів серед чартерів.

Як відомо, головна причина невдоволення США — допомога, яку прямо чи опосередковано надають чи надавали українські авіакомпаній іранській Mahan Air. Цю авіакомпанію США звинувачують у наданні логістичних послуг силам “Кудз” — елітним військам Ірану, які воюють за кордоном. 8 квітня 2019 року США внесли сили “Кудз” до списку терористичних організацій.

На Капітолійському пагорбі не раз дорікали Україні за допомогу Ірану. Недавно Мінфін США наклав санкції на українську авіакомпанію “Дарт”, раніше відому як “Аланна”.

Проте це не все. У квітні 2018 року Reuters викрило українську авіакомпанію “Хорс” в постачанні літаків до обкладеної санкціями Сирії. Ці ж літаки, як виявилося, доправляли російських найманців з Ростова до Сирії.

Як виглядає Україна в очах світової спільноти, коли переконує США ввести чи посилити санкції проти Росії, водночас допомагаючи Ірану обходити накладені на нього обмеження і доправляючи туди протитанкові комплекси?

Ілюстративне фото: Wikipedia

Реклама

Залишити коментар