Скейтери, з парку на вихід!

Третій рік в Чернівцях з парку Шевченка намагаються викинути проект скейт-парку.
І сьогодні купці одіозних недо-депутатів міськради це, схоже, остаточно вдалося.

Слідкуйте за руками, зараз поясню вам як шикарно розігрувалась “многоходовочка”.

Слайд із проекту Концепції розвитку Центрального парку культури і відпочинку ім. Т.Г.Шевченка

На ілюстрації — проект ревіталізації огородженої зони в парку, яку в місті називають “клітка”. Там колись зупинялись цирки, а в 90-х в цій локації організовували дискотеку, яка славилася на все місто своїми мордобоями. Але ті часи минули, і локація роками стояла занедбана. Ревіталізувати її зібрались лише в 2015 році.

Децентралізація та усвідомлення великої кількості більш нагальних проблем в місті не дали можливості займатись ні парком, ні цією локацією. Тому в 2016 році міська влада на умовах тристороннього договору віддає цю локацію на 2 роки в користування підприємству депутата Чернівецької міської ради.

Фото: https://weche.info/blog/rozsliduvannia-2/post/khalabudi-chi-zeleni-zoni-iak-rozvivaiut-parki-u-chernivtsiakh-1890

Підприємство оперативно розміщує на території лаудж-зону, дитячу ігрову зону, розгортає прокат дитячих автомобільчиків та гіроскутерів і т.п. Проте, умови тристороннього договору не виконує. На паркані цієї зони певний час знаходилась реклама кальянів, які були помічені й в лаундж-зоні, але після медійного розголосу і реклама, і кальяни швидко зникли. Депутат ж на сьогоднішній день все заперечує.

На самому початку 2017 року у міської ради доходять таки руки розглянути концепцію розвитку парку Шевченка. Помітивши, що в концепції на місці клітки справді має з’явитись скейт-парк, депутати знімають її на на місяць на “довивчення”. Через місяць “вивчення” одіозний депутат Ковалюк на сесії вносить в концепцію зміни просто з голосу.

(Для тих, хто не дуже розуміється: внесення з голосу змін в концептуальнй документ практично завжди означає кулуарну заготовочку, про яку домовились заздалегідь. В парламентаризмі вважається дурним тоном та ознакою корупції)

Слайд в новій редакції. Документ офіційний: http://chernivtsy.eu/portal/f/mr/ses2017021-586-d.pdf

Таким чином у візійно-концептуальному документі опиняється ця маркетологічна копіпаста-заготовочка. При цьому, що кумедно, в плані зонування парку зона №8 досі вказана як скейт-парк. Можете переконатись.

В середині 2017, щоб “підстрахувати” колегу, депутатський корпус здійснює зміни до ще одного важливого документу. Ось як коментує цю підю сайт Weche:

Депутат Ярослав Петришин ініціював зміни до “Положення про тимчасове користування окремими елементами благоустрою комунальної власності у парках”. Депутати проголосували за рішення, не помітивши ні порушення чинного законодавства, ні конфлікту інтересів у ініціатора змін.

В серпні 2018 року, після усунення міського голови, відбуваються громадські слухання щодо подальшої долі “клітки”. На слуханнях, в яких я приймав участь, було не так багато активних чернівчан. Зате було достатньо молоді, ангажованої з фракцією депутата Петришина. Натовп молоді, який під час слухань нічим не цікавився і залипав в смартфони, при цьому не забував піднімати руку коли треба. Своєчасні піднімання рук таки допомогли депутату отримати номінальний результат на свою користь. Саме ця подія, як на мене, зафіксувала остаточну тенденцію переходу політичних дискусій в місті з якісного виміру в кількісний.

Дивлячись на цю несправедливість, а також розуміючи, що під прикриттям інвестиційного конкурсу місто, насправді, виділить депутату-підприємцю чималі кошти, скейтери разом з активістами йдуть на відчайдушний крок. Вони знаходять мецената, який зголошується побудувати в “клітці” скейт-парк за власний кошт. Тобто, без жодної копійки з наших податків. Щоб меценату не почали надходити пропозиції взяти відкупні та відмовитись від проекту, його особу ретельно приховують від скомпроментованої влади.

Тепер для того, щоб остаточно позбавити “клітку” від перспективи бути відданою саме молоді, а не депутату, потрібен був останній та рішучий маневр. І він був завершений саме сьогодні. Але я трохи забігаю наперед…

Отже, 28 березня 2019 року відбувається сесія міської ради. На сесію приходять скейтери та інша активна молодь. Багато молоді. Настільки багато, що ледь вміщаються в сесійній залі. Вони беруть слово в блоці “різне”, просять підтримати таки свою ініціативу з побудови скейт-парку саме в парку Шевченка, саме в “клітці”. Депутати аплодують, кивають головами, на цьому все закінчується. Більшість молоді розходиться по своїм справам, а депутати переходять до розгляду питань порядку денного. Питання скейт-парку розглядається останнім. Депутати швидко розуміють, що активісти збираються таки триматись за першу і раціональну концепцію облаштування “клітки”, а про про якісь там пропозиції щодо альтернативних локацій, які починають пропонуватись депутатами, і чути не хочуть. Тому просто покидають сесійну залу, щоб через номінальну мізерність кворуму взяти паузу в сесійному засіданні.

А зараз — кульмінація. “Чому не можна все розглянути за один раз, навіщо затягувати”,— спитає будь-яка притомна людина. А ось чому. Виявляється, ця пауза була потрібна для того, щоб відбулось засідання бюджетної комісії. Бюджетна комісія нехтує всіма терміновими потребами міста. Бюджетна комісія закриває очі на те, що через десятки роздерибанених мільйонів на ремонтах доріг місто тепер лишилось голе, босе і без казни. Зате бюджетна комісія бере і виділяє понад 600 тисяч гривень на… Скейтпарк!

Розумієте тонкоту гри? Депутати вирішили задобрити скейтерів. Але замість того, щоб взяти гроші у меценатів і побудувати нормальний скейт-парк, вони тупо взяли і вирішили, що будувати скейт-парки будуть мало того, що в іншому місці, так ще й з наших податків. Взагалі не здивуюсь, якщо на справедливе обурення чернівчан про фінансові пріоритети ці депутати почнуть потім кивати на скейтерів, мовляв, саме їм терміново було треба.

І сьогодні, після засідання бюджетної комісії, питання таки було розглянуто. Наполегливо рекомендую вам подивитись перший десяток-два хвилин щоб оцінити риторику.

Депутати ледь не прямим текстом кажуть скейтерам, що “ми тут всьо рішаєм, тому спілкуйтесь з нами, а не з активістами”. Ми ж, мовляв, вже навіть гроші виділили, вже навіть ось-ось до будівництва приступимо. Чому ви спілкуєтесь не з нами, а?

І я не маю жодного сумніву, що в кількох головах справді виникло питання “дійсно, а чому?” Адже для усвідомлення того, що їх банально кидають, намагаючись згодувати “подачку” з барижного плеча ці хлопці надто юні. І те, що саме на них потім звалять провину в недофінансуванні лікарень, дитсадків шкіл і т.п., вони ще не теж не усвідомлюють. А варто. Знаючи хитрість та цинізм наших бариг, такий сценарій не забариться.

Запам’ятайте цей день.

11 квітня 2019 року.

11 квітня 2019 року депутати міської ради філігранно відмовилися від коштів меценатів заради шкурного інтересу свого колеги.

11 квітня 2019 року депутати вирішили закидати активістів грошима з наших податків тільки заради того, щоб вони “відколупались”.

Реклама

Залишити коментар