Крадіжки електроенергії шкодять і гаманцю, і здоров’ю – «Чернівціобленерго»

Енергетики Буковини продовжують виявляти випадки застосування магнітів, генераторів та інших пристосувань задля «економного» споживання електроенергії.

З початку 2019 року (упродовж трьох місяців) складено 26 актів про порушення правил користування електричною енергією на загальну суму понад 400 тисяч гривень.

Про це повідомляє прес-служба АТ «Чернівціобленерго».

“Щоб якомога менше платити за використану електроенергію, буковинці вигадують найрізноманітніші методи, способи, пристосування, завдяки яким споживають електроенергію поза обліком. Наприклад, приєднуються до
електромережі поза лічильником, споживають електроенергію від сусідського лічильника, використовують технічні пристрої, які порушують нормальну роботу електролічильника тощо. Загалом, енергетикам відомі десятки методів та спроб уникнути обліку електроенергії, які застосовують споживачі. Утім, енергокомпанія має достатньо високотехнологічного обладнання, досвіду та напрацювань, щоб виявити найхитріші спроби безоплатного користування електроенергією. Причому попадаються на крадіжках представники різних
верств населення, незалежно від статків, виду діяльності чи становища у суспільстві”, – йдеться у повідомленні.

Факти крадіжок електроенергії працівники Товариства виявляють не лише під час планових рейдів, часто про них повідомляють сусіди та небайдужі люди.

“Найчастіше «економні» споживачі використовують неодимові магніти. Пристрій кріплять до електролічильника, щоб порушити його роботу, таким чином споживач сподівається використовувати електроенергію поза обліком.

Також виявляють і застосування високочастотних генераторів, найчастіше їх встановлюють у магазинах, закладах харчування, готелях та інших закладах, де споживають електроенергію у великих обсягах. Цей пристрій має потужне електромагнітне випромінювання, яке негативно впливає не лише на роботу
електролічильника, але й на інше електронне обладнання, яке потрапляє у радіус його дії. Таким чином ці генератори створюють перешкоди нормальній роботі засобам зв’язку, сигналізації, а також негативно впливає й на здоров’я людей”, – кажуть на підприємстві.

Для споживачів такі спроби сумнівної економії коштують дорого. Фінансове відшкодування за крадіжку електроенергії може сягати десятків чи іноді сотень тисяч гривень.

“Торік (у 2018 році) в Чернівецькій області було виявлено 220 фактів крадіжок електроенергії, переважна більшість яких – у побутових споживачів. Зокрема, 57 виявлених випадків припадає на промислових та сільгоспвиробників й непромисловий сектор (юридичні особи, торгівля, дрібний бізнес). Решта 163
випадки – побутовий сектор. Загальна сума збитків за споживання необлікованої та безоплатної електроенергії минулого року становить понад 2,3 мільйона гривень”, – зауважили енергетики.

Зверніть увагу!
Втручання в роботу приладів обліку чи використання електричної енергії поза обліком є порушенням Правил роздрібного ринку електричної енергії й кваліфікуються як «крадіжка». За такі протиправні дії порушнику доведетьсявідповідати.

Окрім фінансових санкцій, за виявленими фактами розкрадання електричної енергії передбачена й кримінальна відповідальність (згідно ст. 188-1 Кримінального кодексу України «Викрадення електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання», передбачено покарання у вигляді штрафу, виправних робіт або позбавлення волі на строк до трьох років).

Якщо ви помітили несанкціоноване втручання в електромережу або вам стало відомо про роботу подібних пристроїв, повідомляйте енергетиків за номером: (0372) 58-49-06.

 

Реклама

Залишити коментар