У Чернівцях презентували збірку віршів Олени Рєпіної «Всміхнися, жінко»

У Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка відбулася презентація збірки віршів та ліричних драм «Всміхнися, жінко» Олени Рєпіної.

До заходу долучилися представники Чернівецького обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка.

Олена Рєпіна – начальник районного відділу культури і туризму Глибоцької РДА, член літературно-мистецької студії «Витоки», співзаступник голови районного об’єднання товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка.

«У збірці різнопланові поезії, згруповані у 4 розділи. Є патріотична лірика, твори написані за мотивами історичних подій та постатей, але ядро збірки – це духовна жіноча лірика. Саме в цій ніші найкомфортніше почуває себе авторка. І наша зустріч у ці урочисті дні Великого посту, перед величним святом Благовіщення Діви Марії. Слова Архангела Гавриїла, що звернувся до Богородиці «Радій Благодатна! Господь з Тобою! Благословенна Ти між жонами», звучать лейтмотивом до поезії, яку зачитає авторка, присвяченій великій жінці – Марії – Матері Ісуса», підкреслює модераторка презентації Любов Шилюк – завідувач відділу мистецтв Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка.

Богородиця
«А Симеон… прорік до Марії, Його матері:…
і меч душу прошиє самій же тобі…»
Євангеліє від Луки 2:34, 35

Це, звичайно, було непросто –
Ти вродила Його дитям,
Лише інколи вколе гостро
Терпкий здогад Його розп’яттям…
А дитя підростало, гралось,
Ти горнула його до серця
І десь потайки сподівалась –
Може, якось воно минеться?
А тепер під хрестом, небого,
За хвилини ти стала сива –
Це нелегко – вродити Бога
І дивитись на муки Сина…
Олена Рєпіна

Наступну поезію «Адам» Олена Рєпіна зачитала разом із донькою Анастасією. «Цей вірш про про Бога, небесного Батька, який створив свого першого земного сина – Адама. Присвячений всім чоловікам – нащадкам Адама, які продовжують на своїх мужніх плечах тримати світ», наголошує авторка.

«Сучасна жінка виконує у житті безліч соціальних ролей… Щоб не виснажились криниці її натхнення, як профілактику від професійного вигорання, я беру сама і пропоную іншим рецепти від жінок з Біблії. Є дуже гарна розповідь «Ісус в гостях у Марти і Марії». «Господи, чи байдуже тобі, що на мене саму полишила служити сестра моя? Скажи ж їй, щоб мені помогла». (Євангеліє від Луки 10:40). У кожній жінці живуть обидві героїні зі сторінок Євангелія – обтяжена щоденними клопотами Марта і Марія, яка прагне чогось більшого і глибшого, ніж просто облаштування побуту. Жінка, яка зуміє досягти балансу між безкінечним круговоротом справ Марти і умиротворенням душі Марії – досягне гармонії і стане щасливою. Про це в поезії «Букет молитви», каже Олена Рєпіна.

Поезії «Букет молитви» , «Чом ти плачеш, Маріє?» імпровізували учасники студії поетичних мініатюр «Житейські істини». Учні Чагорської школи, керівник Наталія Козачок, читали поезію Олени Рєпіної – «Отче наш» про Україну». І заспівали «Молитву за Україну» Олександра Кониського. Іван Лупу – педагог Глибоцької музичної школи, зіграв п’єсу на трубі «Via Dolorosa» – «Шлях Скорботи». Ярина Вишпінська заспівала пісню на вірші Т. Шевченка «Не тополю високою».

На завершення від гостей презентації звучали вітальні слова, з нагоди виходу першої поетичної збірки Олени Рєпіної.

Ярина ЦИБА
Фото – Ольги МАНЮК

Реклама

Залишити коментар