Завдяки децентралізації буковинці отримали важелі впливу на місцеву владу

Варто зауважити, що головним рушієм реформи децентралізації став Володимир Гройсман, який зробив цю реформу одним зі своїх пріоритетних завдань.

«У 2014 році, коли я був мером, мені зателефонував Арсеній Яценюк, – розповів Гройсман в одному зі своїх інтерв’ю під час перебування в Чернівцях. Ми давно з ним знайомі, з 2007 року. Він запропонував мені прийти в Уряд. Якби не Революція гідності, якби не стільки втрат людських життів, я б ніколи не погодився йти працювати у центральну владу. Я тоді Яценюку сказав: “Кажу, Сєня, я з тобою готовий працювати, але маємо з тобою зробити децентралізацію, зміцнити місцеве самоврядування”. Я цією ідеєю жив буквально з 2007 року. Я здобув власний досвід роботи в місцевому самоврядуванні, і зрозумів, що це головна і ключова проривна реформа».

Спікер українського парламенту Андрій Парубій також пригадує перші кроки нової влади до перебудови системи місцевого самоврядування.

«Згадую той період, коли фактично перед Україною стояло головне ключове питання-це захист нашої територіальної цілісності і захист наших кордонів, – каже Андрій Парубій. – Ми тоді усвідомлювали, як усвідомлюємо і сьогодні, що неможливо зробити сильною і успішною Україну, якщо не захищаючи одночасно кордони, ми не будемо проводити дуже глибокі внутрішні реформи. І тоді, усією командою, але я відзначу Володимира Гройсмана, який став мотором цього процесу – розпочали реформу децентралізації».

Глава Уряду стверджує, що наразі кожен українець має змогу переконатися у перевагах успішної реформи.

«Зараз можливо пояснити – це нова дорога, якісна інфраструктура, новий шкільний автобус, нова школа або дитячий садочок, нове підприємство. Це відсутність необхідності кожному з вас їздити в район або область. Це правильна побудована система управління і розподіл фінансових ресурсів для кожного українця, – ось що є децентралізація”, – сказав Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр пригадує, як у 2014 році мусувалася тема створення федералізації України. На його думку, такі нововведення розшматували б державу. На противагу цьому українська влада пішла іншим, більш якісним шляхом змін.

«За 4 роки ми провели реформу, яка дозволила втричі збільшити бюджети громад. І зараз треба ефективно використовувати ресурси – для досягнення цілей. Які у нас завдання? Дати нову якість освіти, медицини, інфраструктури. Двигуном розвитку є національна економіка», – сказав В. Гройсман.

Що отримала Україна за 5 років завдяки успішній реформі?

Децентралізація передала більше грошей повноважень на місця. Об’єднані територіальні громади тепер мають більше грошей, а також можливості розпоряджатися власними фінансами і земельними ресурсами. Окрім того, ця реформа – це можливість для людей контролювати владу, яка стає до них ближче, змін якості послуг, швидша реакція на проблеми та потреби людей.

Земля. Успішні та послідовні дії Уряду дозволили створити 876 об’єднаних громад, які отримали повноваження, ресурси, землю у комунальну власність від держави.

Ще майже 700 ОТГ отримали у власність від держави 1,5 млн га земель за межами населених пунктів.

Гроші. Доходи місцевих бюджетів виросли з 68,6 млрд грн у 2014 році до 234 млрд грн у 2018 році, а підтримка розвитку регіонів торік склала рекордні 37,8 млрд грн – а це нові й відремонтовані школи і садочки, лікарні та місцеві дороги, водогони, енергоефективні котельні і зони відпочинку в громадах.

Розвиток інфраструктури. Кабінет міністрів України фінансує інфраструктурні проекти в регіонах, розвиток сільської медицини, підтримку агровиробників. Кількість побудованих за кошти держбюджету об’єктів в регіонах за 4 роки перевищила 5000.

Послуги стають ближчими до людей. По всій країні створені  775 центрів надання адміністративних послуг, в яких кожен може отримати послуги в комфортних умовах.

«Люди дуже щасливі, що в селі щось робиться»

Олег Горбатюк – колишній викладач-філолог Чернівецького національного університету. У 2014 році він одним із перших на Буковині пішов добровольцем захищати Україну на сході. Олег командував взводом десантників під Авдіївкою. Після демобілізації він виграв вибори в Рукшинській ОТГ. Тоді йому 70 відсотків місцевих жителів довірили керувати шістьма селами.

Першим випробуванням десантника на посаді голови громади був ремонт зруйнованого в Рукшині моста. Він буквально розвалився надвоє – і село неначе завмерло.

«Щоб людям доїхати, треба було об’їжджати сім кілометрів», – пригадує Олег Горбатюк.

За незначний період часу громаді вдалося придбати комунальну техніку для сіл. У місцевій школі найближчим часом запустять нову енергозберігальну котельню. Також реставрували амбулаторію з денним стаціонаром та закупили два шкільні автобуси.

«З початком реформи децентралізації та приходом до влади в селі Олега Васильовича, ми відчули суттєві зміни. Якщо до цього часу ніхто нічого не робив у селі, то зараз стільки зроблено… Це дуже хороший показник», – розповіла мешканка Рукшина Жанна Криворучко.
«Село дуже розвивається: і стадіон будується, і автобуси возять людей. Я проживаю за 5 кілометрів від школи. У мене біля воріт щоранку автобус розвертається. Чув, що планують активно ремонтувати дороги. Може, дасть Бог, Олег стримає слово і зробить, бо закупили техніку. У селі дуже задоволені тим, як громада працює. Люди раді, що щось робиться, бо раніше такого не було», – сказав місцевий священик Іван Вільховецький.

Олег Горбатюк вважає, що найбільша заслуга цих позитивних змін у житті кожного селянина – чітка і послідовна робота Коаліційного Уряду Володимира Гройсмана.

Реформа має бути незворотною

Отже, ефективність реформи децентралізації в Україні визнано як фаховими економістами, так і пересічними жителями навіть найменших сіл. Децентралізація має стати незворотною, а об’єднання громад має завершитися до 2020 року, вважає Володимир Гройсман. Він закликав закріпити цю незворотність реформи у законодавстві – зокрема, в Конституції.

«Потрібно закріпити на законодавчому рівні, передусім у Конституції, аби не було спокуси перерозподілити повноваження чи бюджети знов на користь центральної влади», – сказав він.

Глава Уряду вважає, що цю реформу необхідно захищати, оскільки вона дає поштовх створення можливостей розвитку кожної громади.

«Ми пройшли 5 років реформи успішно, і наступні роки мають стати ривком розвитку регіональної економіки і покращення життя людей», – додав прем’єр-міністр.

Андрій Скиба.

 

Реклама

Залишити коментар