Суд стягнув з облгазу Фірташа 548 млн грн боргів перед Нафтогазом – Громадське

Господарський суд Дніпропетровської області стягнув з компанії «Дніпрогаз», що входить до групи компаній «РГК» українського олігарха Дмитра Фірташа 548 мільйонів гривень боргів перед Укртрансгазом (дочірня компанія Нафтогазу).

Про це повідомив голова Нафтогазу Андрій Коболєв, пише Громадське.

За його словами, борг облгаз Фірташа накопичив за послуги балансування газу або точне покриття попиту на газ його конкретною пропозицією протягом певного періоду. Балансування передбачає подачу заявок від постачальників газу (імпортери і видобувні компанії) із зазначенням заявленого обсягу поставки блакитного палива в ГТС на наступну добу, а також отримання заявок від споживачів із зазначенням заявленого попиту. Укртрансгаз за допомогою балансування ринку вирівнюватиме обсяг попиту і пропозиці.

«Станом на 1 березня облгази заборгували Укртрансгазу за балансування близько 35 млрд грн – група Нафтогаз не збирається закривати на це очі. Ми відстоюємо свої інтереси всіма законними способами», — повідомив Коболєв.

Раніше в Україні запрацювала система добового балансування газу, коли зведення попиту та пропозиції газу відбувається не протягом місяця, а протягом однієї доби. За підсумками перших днів роботи системи у Нафтогазі заявили, що отримали докази того, що облгази Фірташа перепродають дешевий газ для потреб населення промисловим компаніям, заробляючи на різниці цін.

Громадське зазначило, що наразі Нафтогаз продає газ для потреб населення за цінами, нижчими за ринкові, в той час як промислові споживачі платять ринкові тарифи. Газ населенню реалізується через так звані газзбути — посередники на ринку. Часто, такі компанії завищують показники споживання газу населенням для того, аби придбати у Нафтогазу газ за зниженою ціною. Потім цей газ перепродається промисловим споживачам за ринковою ціною, а газзбути отримують прибуток у вигляді різниці у тарифах.

Різницю у тарифах для населення компенсує держава з бюджету.

Саме тому однією з ключових вимог МВФ до українського уряджу є зрівняння цін на газ для населення та промисловості з метою нівелювання схеми, що дозволяє наживатися на різниці у цінах на газ.

Реклама

Залишити коментар