ЄС прийняв закон про авторське право, який вважають загрозою для інтернету

Директива може призвести навіть до заборонів мемів та припинити роботу YouTube

У вівторок, 26 березня, Європейський парламент прийняв Директиву про авторське право у єдиному цифровому просторі, пише birdinflight.com.

Таке рішення стало спробою привести європейське законодавство про інтелектуальну власність відповідно до рівня розвитку сучасних технологій. Як повідомляється у прес-релізі Єврокомісії, “Директива про авторське право захищає свободу вираження – ключову цінність Європейського союзу”. Однак з цим згідні не всі. Критики нового закону зазначили, що він може призвести до появи цензури у інтернеті.

Закон був остаточно схвалений Європарламентом незважаючи на протести громадян ЄС і побоювання технічних корпорацій. Онлайн-петиція проти директиви зібрала понад 5 мільйонів підписів, а Google зазначив, що нові правові норми “зашкодять креативним та цифровим сферам Європи”. Італійська “Вікіпедія” “перефарбувалася” у чорний колір на знак протесту, а польські газети надрукували випуски з пустою титульною сторінкою, десятки тисяч жителів Німеччини вийшли на мітинги, але цих дій було недостатньо, щоб переконати членів Європаламенту не голосувати за директиву. Творці законопроекту стверджують, що директива піде на користь музикантам, художникам та письменникам, які зможуть отримувати більше грошей за свою працю, хоча критики стверджують, що новий закон загрожує користувацькому контенту, у тому числі мемам.

Однією із найсуперечливіших норм у Директиві про авторське право у єдиному цифровому просторі ввжаюать статтю 13, яку називають “забороною на меми”. Згідно цієї статті, відтепер ресурси, на яких учасники самостійно створюють контент, будуть нести відповідальність за порушення авторських прав своїми ж користувачами. Новий закон пропонує таким компаніям, як YouTube, Facebook та Reddit, моніторити те, що завантажують користувачі, щоб їх контент не порушував авторське право. Під заборону можуть потрапити меми, якщо там використовувались скріншоти телепередач, фільмів або ж якісь фото. Компанія YouTube зазначила, що вони, можливо, бути змушені  заборонити мільйонам користувачам завантажувати свої відео, оскільки новий закон загрожує стандартній роботі сайту. Деякі інтернет-користувачі побоюються, що фільтри, які створені для моніторингу контенту, будуть працювати недосконало, тож це призведе не д захисту авторського права, а до цензури.

Ще однією неоднозначною статтею називають статтю 11. Її називають “податком на посилання”. Тепер новинні агрегатори та пошукові системи будуть змушені сплачувати ЗМІ за те, що вони виводять їх текст у пошуку. Директива дозволяє видавцям вимагати плату за публікацію посилань. Якщо це справді відбудеться, на території Європейського союзу припинять роботу такі ресурс, як Google News. Член Європарламенту від Партії піратів Німеччини Юлія Реда, яка боролася проти прийняття директиви, назвала 26 березня “чорним днем для свободи в інтернеті”. За закон проголосувало 348 депутатів Європейського парламенту, а проти – 274

 

Реклама

Залишити коментар