Зі студентами обговорили захист громадянського права та значення голосування

На передодні виборів, тему захисту громадянського права обговорили на засіданні дискусійного клубу «Гарт» Чернівецького обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка.

Про це повідомив прес-центр Чернівецького обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка.

Учасники – студенти факультетів: філології, історії, політології та міжнародних відносин.

Мета зустрічі – пробудити національну свідомість молоді, відстояти власну громадянську позицію, не агітуючи за жодного з кандидатів у Президенти України.
«Ми створили Молоду «Просвіту» – залучивши студентів, які б продовжували традиції цієї найстарішої організації в Україні. Перед такою вирішальною подією, як вибори ми зібралися для того, щоб підтвердити, що йдемо правильним шляхом і обрали гідного Президента України», зазначив Остап Савчук – голова Чернівецького обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка.
На зустрічі студенти мали можливість почути поради від Марії Пелех, відповідального секретаря «Просвіти», Тамари Мінченко, члена правління «Просвіти», Вікторії Гатрич, кандидата політичних наук ЧНУ ім. Ю. Федьковича, Пауля Пшенічки, вчителя фізики Чернівецького ліцею №1, Заслуженого вчителя України, визнаного кращим вчителем 2018 року.
На засіданні дискусійного клубу учасники обговорювали такі питання: Чи готові ви йти голосувати, щоб змінити життя в Україні? Ваша думка щодо підкупу виборчих голосів. Яка роль ЗМІ у висвітленні виборів? Якому типу медіа ви найбільше довіряєте? Як ЗМІ впливають на думку громадян під час виборів? Чи готові ви захистити своє громадянське право?
«Так, я готова і йду голосувати, але не факт, що життя зміниться. Для того, щоб змінилося життя треба, щоб кожен проголосував по совісті і за тих, хто ближчий по думках, а не за тих, хто лише «прохідний». Ми маємо жити і робити все так, як каже нам наша совість, щоб змінити життя в Україні. На жаль, більшість українців довіряють телебаченню, марним обіцянкам та намальованим рейтингам, а не собі. Лише тоді, коли ми нарешті усвідомимо свою силу, то тоді буде порядок і відбудуться зміни. Саме так ми зможемо змінити своє майбутнє на краще. Я вважаю, що неприпустимо дозволяти людям продавати і купувати голоси. Ті, хто продають свої голоси, мають нести кримінальну відповідальність. В першу чергу, такі люди продають себе, свою думку та свою совість. Не вартують ті гроші того, щоб продавали майбутнє нашої держави. Поки хтось бореться за справедливість, то інші просто продають. Я вважаю, що ті, хто продають і купують голоси – вороги нашої країни. Бо вони продають не тільки себе, а й інших», у ході дискусії заначила Олена Склярова, студентка 3 курсу філологічного факультету ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
«Так, я готовий йти на вибори, але в мене є певні переживання, оскільки це вже сьомі вибори, а зміни на краще поки що тільки мінімальні. На мою думку, основна причина чому виборці продають свої голоси полягає у тому, що деякі громадяни або розчаровані в українській політиці, або мають фінансові труднощі. І їм вигідніше заробити на виборах, аніж проголосувати. ЗМІ на сьогодні це один із механізмів політичної агітації, тому ЗМІ це один із головних факторів, який впливає на формування думки про вибори кандидата. Найбільше я довіряю провіреним мною інтрернет ресурсам «PolitHub», «Слово і Діло», «Чесно», «Centre UA». Дуже подобаються сюжети про кандидатів від «Радіо Свобода» та від видання «Новое Время», каже Віталій Карпюк – студент 2 курсу факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ ім. Ю. Федьковича.

 

 

Реклама

Залишити коментар