ФСБ проводить масові обшуки та затримання в окупованому Криму

Співробітники ФСБ РФ в мікрорайні Кам’янка у Сімферополі в анексованому Криму затримали кілька людей біля дому Рустема Шейхаліева, куди вранці прийшли з обшуком.

Про це заявили очевидці, як передає “Крим. Реалії”.

Спершу співробітники російського МВС, які оточили мікрорайон, закликали його жителів розійтися.  Після відмови сталася бійка, в результаті якої затримали двох осіб – Ескендера Мамутова і Еміля Зейятдінова.

Вранці 27 березня в рамках кримінальної справи про участь у забороненій Росією релігійній організації “Хізб ут-Тахрір” у Криму почали щонайменше 25 обшуків. Обшук в домівці Сейтхалілова Рустема вже закінчився. Його вивезли до відділу УФСБ, повідолмяє “Кримська солідарність”.

Також закінчився обшук у домі Умерова Шабана, його повезли до відділу УФСБ. Шабану інкримінують ст. 205.5.

Обшук почався близько 6-ї ранку. Було приблизно 10 осіб: поняті, експерти, співробітники ФСБ.

“Провели обшук у будинку, господарських будівлях, перевірили машину, вилучили телефони, паспорт внутрішній і ноутбук. У домі була маленька дитина, але попри це в дім увійшли у взутті”, – зазначає “Кримська солідарність”.

Закінчився обшук у домі Яячік Едема. На момент обшуку Едема не було вдома.

Станом на 10:40 (9:40 за Києвом) в управління ФСБ в Сімферополь вивезли вже 12 осіб: Шабан Умеров, Рустем Сейтхалілов, Риза Ізетов, Фархад Базаров, Джеміль Гафаров, Сейран Муртаза, Сейтвелі Сейтабдієв, Алім Карімов, Меджіт Абдурахманов, Тофік Абдулгазієв, Ахім Бекіров, Яшар Муєдінов

Силовики зупинили групу підтримки, яка їхала за затриманими.

Лідер кримських татар, народний депутат України Рефат Чубаров заявив, що “сьогоднішні вторгнення російських окупантів в будинки кримських татар є актом найбільш масового порушення прав людини в окупованому Криму, скоєних окупантами в один день”.

“Вже відомі випадки підкидання при здійсненні обшуків заборонених предметів і книг”, – додав він.

“Очевидно, в окупованому Криму почалася нова, ще більш жорстока хвиля репресій і гонінь на кримських татар, метою яких є спроба привести їх у повну покірність окупантам”, – заявив Чубаров.

“Російські облави в Криму проти кримських татар в 2019 році все більше нагадують облави сталінських чекістів 30-50-х років ХХ століття”, – додав він.

Українська уповноважена з прав людини Людмила Денісова слідкує за ситуацією.

Реклама

Залишити коментар