«Чернівцігаз» перевірили і можуть оштрафувати на 850 тисяч – МБ

Компанію “Чернівцігаз” можуть оштрафувати за нарахування споживачам у платіжках коофіцієнту приведення об’єму природного газу до стандартних умов. НКРЕКП проводила перевірки на підприємстві в Чернівцях з 18 по 22 березня.

Про це кореспонденту molbuk.ua повідомив головний спеціаліст сектору НКРЕКП у Чернівецькій області Віталій Мельник.

“Перевірку здійснювали представники НКРЕКП Чернівецького регіонального сектору. На підставі перевірок надали пропозицію НКРЕКП накласти на “Чернівцігаз” штраф у розмірі 850 тисяч гривень за порушення ліцензійних умов. Остаточне рішення про штраф буде ухвалювати на засіданні НКРЕКП у Києві 29 березня, де будуть розглядати питання про порушення ліцензійцних умов провадження господарської діяльності з розподілу природного газу “Чернівцігаз” та ще п’яти операторів ГРМ”, – розповідає головний спеціаліст сектору НКРЕКП у Чернівецькій області Віталій Мельник.

Акти перевірок оприлюднені на сайті НКРЕКП. У них зазначається, що підставою для проведення позапланових перевірок ПАТ “Чернівцігаз” стали звернення споживачів до Державної регуляторної служби щодо коофіцієнтів приведення об’єму газу до стандартних умов.

Під час перевірки представники НКРЕКП ретельно вивчили нарахування споживачам і розмір неправомірних донарахувань. Було доведено, що окрім основної оплати за спожитий газ, у платіжках було донараховано впродовж двох місяців коефіцієнтів привдення до стандартних умов.

В акті пояснюють, що кодексом ГРМ не визначено право оператором ГРМ здійснювати приведення обсягів спожитого природного газу побутовими споживачами до стандартних умов для комерційних розрахунків. Витрати на закупівілю природного газу для покриття виробничо-технічних втрат включаються до тарифу на розподіл природного газу.

Таким чином покриття різниці у вимірах природного газу здійснюється за рахунок тарифу, а отже і нарахування та стягнення додаткових плат із побутових споживачів є неправомірними.

Дії щодо здійснення ПАТ “Чернівцігаз” неправомірних донарахувань та виставлення постачальником ТОВ “Чернівцігаз збут” у рахунках споживачам цих сум можуть містити ознаки з боку ПАТ “Чернівцігаз” зловживанням монопольним становищем на ринку природного газу.

Представники ПАТ “Чернівцігаз” відмовилися підписувати акт перевірки.

Нагадаємо, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, також перевірила операторів газорозподільчої мережі “Хмельницькгаз”, “Закарпатгаз”, “Івано-Франківськгаз” та “Харківгаз”. Їм теж на штраф 850 тисяч гривень за завищення рахунків для населення.

Реклама

Залишити коментар